Hopp til innhold

25 år med Femundløpet

Mye har forandret seg i Femundløpet siden første gang det ble arrangert, men minst en ting er den samme i dag som da. Robert Sørlie stiller til start.

Robert Sørlie

Robert Sørlie har vært en av verdens beste hundekjørere i en årrekke. Femundløpet har han vunnet ti ganger.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Jeg er ganske stolt av at jeg har vært med hvert år. Det skal jo noe til for å få det til å klaffe, sier Robert Sørlie.

Med sine 25 deltagelser og ti førsteplasser, er han den ukronede kongen av Femundløpet.

– Det er noe med dette området. Det er naturen som trekker og jeg tilbringer mye tid her både sommer og vinter, sier han.

Det var i en vinternatt i 1989 at ideen om å arrangere et langdistanse hundeløp i fjellregionen i Hedmark og Sør-Trøndelag, dukket opp. Tre menn med tiltakslyst var samlet rundt et bål under en treningstur og der andre kanskje ville latt det være med ideen, satte de den ut i livet. Allerede vinteren etter var Femundløpet en realitet. I 1990 var det 41 hundespann som stilte til start, fordelt på to klasser.

– Jeg husker ett år, da var vi fem eller seks deltakere i Femundløpet, i år er nesten 140. Det har vært en utrolig utvikling, sier Robert Sørlie.

Satser på de unge

Juniorer 2014

Som i all annen idrett er rekruttering viktig i langdistanse hundekjøring. 16 juniorer starter i juniorklassen i år. 10 av dem deltar for første gang.

Mye har skjedd med Femundløpet siden 1990. I år er det 138 startende, mange av dem førstegangskjørere.

Vi bestemte oss for noen år side at vi skulle være førende når det kom til langsiktig utvikling av langdistansesporten, sier styreleder i Femundløpet Thomas Breen.

Og de siste årene har Femundløpet gått foran når det gjelder rekruttering til sporten. Det er to år siden 16-åringene fikk delta for første gang.

– 16-åringene kjører jo på dispensasjon i Femundløpet. Langdistanse er egentlig forbeholdt de over 18 år, men i år arrangerer vi et junior NM for første gang og den jobbingen som er gjort for å få dette til, er utrolig viktig, sier Breen.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det er viktig å ha rutinerte hundekjørere som Robert Sørlie med på «laget», når de skal nå ut med sporten sin.

– Robert Sørlie har jo blitt kongen av Femundløpet. Han er også en av verdens beste hundekjørere og det er klart at det er viktig for eksponeringen. Det er mange som ham som deltar i Femundløpet og det er vi utrolig glade for, men samtidig må vi nå ut til de unge for rekruttering.

Thomas Breen

Thomas Breen hyllet Rekrutteringsjobben i Femundløpet under sin åpningstale.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Og det er Sørlie helt enig i.

– Det er jo ingen framtid i gamle karer som meg, sier han og humrer.

Viktig for regionen

Femundløpet er i dag det desidert største frivillige arrangementet i regionen. Nær 700 personer er med for at løpet skal kunne gjennomføres. Selskapet Femundløpet AS har de siste årene begynt å tjene penger og arrangementet legger igjen nær 20 millioner i omsetning rundt i regionen.

– Det er et stort arrangement, men vi ønsker å jobbe mer med å reindyrke den kommersielle biten av Femundløpet slik at det kan gå inn som en del av reiselivstilbudet i regionen, sier Thomas Breen.

Fredag ettermiddag starter juniorene og de som kjører den lengste distansen, 600 kilometer, fra Røros. De som kjører mellomdistansen på 400 kilometer starter lørdag formiddag. Mer enn 1300 hunder og lagene deres kommer til å sette sitt preg på Røros og de rundtomliggende kommunene.

– Men vi har allerede startet planleggingen av løpet neste år og det kommer til å skje en del endringer, sier Breen.

Han legger til:

– Men selvfølgelig med naturen og friluftsopplevelsen i fokus.

Flere saker fra Innlandet