Over 200 meieriansatte kan miste jobben

Tine Meierier kommer trolig til å legge ned fire avdelinger for å spare 70 millioner kroner.

Tine Meieri

En ny rapport foreslår å legge ned fire avdelinger for å spare 70 millioner kroner.

Foto: NRK

Tine Fosheim i Vestre Slidre

Tine Fosheim i Vestre Slidre er et av meieriene som foreslås lagt ned.

Foto: Tine

En ny rapport viser at Tine vil spare cirka 70 millioner kroner i året ved å legge ned fire avdelinger, og på å flytte produksjonen til det nye storanlegget i Oslo. De fire avdelingene er Odal, Fosheim, Sarpsborg og Mysen.

Dermed kan nesten 130 arbeidsplasser bli borte i de to innlandskommunene, Sør-Odal i Hedmark og Vestre Slidre i Oppland.

De ansatte ved Tine Meieriet Odal og Tine Meieriet Fosheim i Vestre Slidre er veldig skuffet over rapporten, sier tillitsvalgt Marianne Tarud:

– Vi er skuffet og lei oss. Nå er det alvor. Jeg er usikker på om vi klarer å berge dette, sier hun.

Sentralisering

Med nedleggelsen av de fire avdelingene fortsetter Meierisamvirket den dramatiske sentraliseringen av produksjonen sin. Men visekonsernsjef Stein Øiom vil ikke være med på at dette kun er en sentralisering:

– Vi må huske på at majoriteten av bøndene bor på bygdene. Ved at vi greier å styrke selskapets totaløkonomi så er det i neste omgang med på å gi god driftsøkonomi for bøndene, sier han.

Det har lenge vært usikkerhet om framtida til Tine Meieriene Odal og Fosheim med henholdsvis 71 og 56 ansatte. Senest i januar i år skapte dette et sterkt lokalpolitisk engasjement i Valdres. Selv om den nye rapporten nå skal ut på høring, så er det ingen tvil om at både Odal og Fosheim nå står i fare for alvor, bekrefter regiondirektør i Tine Øst, Kjell Sårheim:

– Det kan det gjøre hvis det ikke blir et annet endelig vedtak til høsten, sier han.

Fortvilet

– Vi er fortvilet over resultatet av rapporten. Det er ingen av oss på Odal som syntes at dette er lystig lesning, sier meierisjef Gunnar Johnsen ved Tine Meieriet Odal.

Han sier at dette kan bety kroken på døra for meieriet på Skarnes:

– Det kan det bety, men det er ikke opp til oss, sier han.

Tine har også sendt ut en pressemelding om rapporten.