NRK Meny
Normal

2014 var et rekordvarmt år

Været i Innlandet i 2014 var som ellers i landet – varmt.

Koigen i Hamar

HØYE TEMPERATURER: 2014 var et rekordvarmt år, også i Innlandet. Blant annet på Koigen i Hamar kunne man nyte mange fine sommerdager i pr.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Jeg synes det begynner å bli skremmende varmt. Fort ett år siden trodde jeg ikke at det kunne bli så varmt som 2014 har vært.

Det sier førstekonsulent ved Meteorologisk institutt, Stein Kristiansen. Han forteller at 2014 har vært et år med flere varmerekorder, også i Hedmark og Oppland.

– Drevsjø har hatt en snittemperatur på 2,4 grader. Den gamle rekorden var på 2,1 grader fra 2011, det nest varmeste året i Norge nå som 2014 telles med. Også i Lillehammer har det vært varmere i år. Der ender vi opp med en middeltemperatur på 6 grader. Den gamle rekorden var på 5,4 grader fra 1990.

I tillegg er det enkelte steder i landet som har en snittemperatur på over 10 grader, og det er aller første gang siden man begynte å måle gjennomsnittstemperaturer i 1900, forteller Kristiansen.

Er det mulig å forklare det med noe annet enn at vi mennesker har vært med på å skape dette selv?

– Det er dessverre altfor mye som tyder på at vi har en del skyld i dette selv. Selv om det har vært en del uenighet blant forskere om det, ser det nå ut til at de fleste forskere er enige om at vi påvirker det.

– Hvordan vil været i Innlandet være om 50 år?

– Da vil vi nok ha enda høyere temperaturer. Og med nedbør. Dermed vil det også være økt fare for snøras, steinras og den type ting. Pluss at det er ekstra mye vann som skal dreneres vekk som vil kunne lage skader, spår Kristiansen.