NRK Meny
Normal

2000 ulvedrepte sauer

I Hedmark er tallet på erstatningssøknader for sau tatt av ulv firedoblet siden i fjor.

Sau drept av rovdyr
Foto: NRK

Hedmark-bøndene har i år søkt om erstatning for nærmere 2.000 sauer tatt av ulv, mot vel 500 i fjor.

Rendalen på topp

På topp ligger Rendalen, der det er søkt om erstatning for 392 sauer tatt av ulv, og Stor-Elvdal, med erstatningssøknader for 385 ulvedrepte sauer, opplyser rådgiver Øyvind Gotehus ved fylkesmannens miljøvernavdeling i Hedmark.

Les: Bjørnen tar mest sau

Fylkesmennene her i landet har mottatt 2.324 søknader om rovvilterstatning fra norske bønder i år. Det er 31 færre enn i fjor og 250 færre enn for to år siden. En økning i søknadene om rovvilterstatning fra blant andre Sogn og Fjordane, Hedmark, Sør-Trøndelag og Buskerud, veies opp av nedgang i Oppland, Telemark og Vest-Agder, skriver Nationen.

Størst vekst

Størst er veksten i Sogn og Fjordane, der fylkesmannen har mottatt 20 prosent flere søknader. Buskerud rapporterer en vekst på 18 prosent. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har over 10 prosent flere søknader om rovvilterstatning, mens Hedmark har en vekst i søknadsbunken på 6 prosent.

Her går imidlertid antall dyr per søknad opp. Også Nordland har en liten økning i erstatningssøknader, mens søknadstallet i Nord-Trøndelag går noe ned. Antall dyr det er søkt erstatning for øker også her.(©NTB)

Les: Vil stoppe ulvejakta

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK
 • Palestinere mot Trump i Gjøvik

  Omlag 50 personer deltok i en markering i Gjøvik torsdag kveld mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinakomiteen i Oppland sto bak demonstrasjonen. De mener den norske regjeringa må gripe inn i fredsprosessen i området.

  Palestinademonstrasjon Gjøvik
  Foto: Mohammad Alkordi
 • Tre til sjekk etter trafikkulykke

  Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.