NRK Meny
Normal

20 lam døde etter ulveangrep

Det er satt i gang jakt etter ulv som har drept mange lam i et beiteområde i Ringsaker i Hedmark.

Døde lam ligger på bakken.

MÅTTE AVLIVES: Flere av lammene var døde da de ble funnet, men mange måtte avlives på grunn av skader etter ulveangrepet ved Lersetra i Ringsaker kommune.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

– Det er tragisk og vondt. Vi avlivet mye dyr i går og vi har avlivet i dag. Mødrene går jo her nå og skriker. En del av dem har ikke igjen noen unger. Det er tragisk, sier gårdbruker Terje Nesthun til NRK.

Det var Hamar Arbeiderblad som først meldte om rovdyrangrepet som ble oppdaget mandag kveld. Det pågår jakt i et område ved Lersetra i Ringsaker kommune etter at det er gitt en fellingstillatelse for både Ringsaker og Hamar.

Det er det kommunale fellingslaget som er ute i terrenget, men foreløpig vet man ikke om det er én eller flere ulver som har vært på ferde.

En ulv har tatt 20 lam i Furnes i Ringsaker det siste døgnet. Det bekrefter Statens Naturoppsyn.

VIDEO: - Mødrene går jo her nå og skriker. En del av dem har ikke igjen noen unger. Det er tragisk, sier gårdbruker Terje Nesthun til NRK.

Drept og avlivet

Det var dyreeiere som skulle slippe sau på beite mandag ettermiddag og kveld som varslet om det som hadde skjedd.

– De fikk se at det var blod på noen av lamungene. De begynte å sanke sammen dyrene, og da var det små blodflekker på de fleste av dyrene. Det viste seg at det var ulv, sier Terje Nesthun.

Selv har gardbrukeren sluppet 50 lam i området, og han er en av dem som nå er hardest rammet.

– Så langt har jeg avlivet elleve av mine egne lam. Til sammen har vi avlivet om lag 20 lam. Noen er funnet døde, mens andre har vi måtte avlive, sier han.

Holder vakt

Han forteller at noen av bøndene har valgt å ta dyrene hjem fra beitet, mens andre velger å la dyrene bli der til tross for at det er ulv i traktene. Nesthun er selv blant dem som lar dyra bli.

– Jeg lar dyrene mine gå her fortsatt. Jeg kommer til å holde vakt å passe på hele tiden. Jeg mener det blir feil å ta ned igjen dyrene mine nå, for da vi jeg bare dytte problemet videre å nestemann, sier Nesthun.

Han forteller at saueeierne i Furnes har organisert beitevakt som fungere slik at en person hver dag holder vakt.

– Jeg kommer til å være her så mye som jeg kan være. Nå har jeg tatt meg fri fra arbeidet og kommer til å patruljere området her sent og tidlig, sier Nesthun.

Laster kart, vennligst vent...