NRK Meny
Normal

19-åring tiltalt for uaktsomt bildrap etter dødsulykka i Hernes

Gutten (19) som kjørte bilen da tre ungdommer omkom på riksvei 25 i Elverum i sommer er tiltalt for uaktsomt drap.

Dødsulykke

OMKOM: Tre ungdommer omkom da bilen de satt i traff en elg, noen kilometer øst for Elverum sentrum i juli.

Foto: Jan Kristoffersen / NTB scanpix

Gutten fra Hamar var den eneste av de fire vennene i bilen som overlevde ulykka som skjedde ved 02.40-tida natt til 3. juli, cirka 7–8 kilometer øst for Elverum sentrum.

Ei jente (19) fra Elverum og ei gutt (19) fra Rendalen døde på stedet, mens ei jente (16) fra Elverum døde på sykehuset senere samme dag.

Bilen de satt i traff en elg før bilen havnet i et tre.

– Han har hatt det svært tøft etter ulykka og er veldig klar over hvor mange som er rammet av den, noe han er lei seg for, sier forsvarer Helge Næss Rustad.

Uenige om farten

En rapport fra Statens vegvesen viser at bilen kjørte i minst 160 km/t da ulykka skjedde. Vitner som ble forbikjørt av bilen få minutter før ulykka har også fortalt at bilen holdt høy fart. Fartsgrensa på stedet er 80 km/t.

ULYKKESSTEDET: Fredag ettermiddag hadde mange lagt ned blomster ved vegen i Hernes.

ULYKKESSTEDET: Mange la ned blomster ved ulykkesstedet i Hernes i Elverum kommune.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Høy fart var en årsakene til at den unge sjåføren ble siktet for uaktsomt drap få dager etter ulykka. Han er nå tiltalt etter straffelovens paragraf 239, uaktsomt bildrap, som har en strafferamme på inntil tre års fengsel.

– Tiltalen og saken forteller at dette er en alvorlig straffesak. Konsekvensene har vært store siden tre ungdommer omkom. Samtidig er det en tragisk sak for alle parter, sier politiadvokat i Hedmark politidistrikt, Sondre Kristian Halvorsen.

Mannens forsvarer Helge Næss Rustad og gutten mener at farten ikke kan ha vært så høy, og har gjort egne undersøkelser i den forbindelse.

– Vi mener at den kan ha vært vesentlig lavere enn det som ligger til grunn i tiltalen. Hvor mye lavere vil jeg foreløpig ikke si noe om. Vi har gjort undersøkelser med en teknisk sakkyndig om hvor fort bilen kan ha kjørt. Og vi vil be om at det blir oppnevnt en ny sakkyndig, så får vi se hvordan dette utvikler seg, sier Næss Rustad.

§ 239: Den som uaktsomt ved bruk av våpen, ved motorvogn eller på annen måte forvolder en annens død, straffes med fengsel inntil 3 år eller under særdeles skjerpende omstendigheter inntil 6 år. Under særdeles formildende omstendigheter kan bøter anvendes.

Lovdata

Flere overtredelser

Gutten er også tiltalt for å ha kjørt i minst 144 km/t i en 80-sone, uaktsom kjøring og for å ha foretatt en forbikjøring på et sted der dette var forbudt.

– Dette er hendelser i forbindelse med den natta ulykka skjedde.

Ifølge tiltalen var 19-åringen ikke tilstrekkelig aktpågivende og varsom da han holdt en hastighet på minst 144 km/t da bilen traff en elg.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Sør-Østerdal tingrett i januar. Det vil bli lagt ned påstand om erstatning/oppreisning til de etterlatte, samt at gutten mister førerkortet i en periode, uten at det sagt noe om hvor lenge.

Husker ikke ulykka

Sjåføren som overlevde ulykke ble ikke livstruende skadet. Han har forklart at han ikke husker noe fra ulykka.

Det er ikke funnet tekniske ting ved bilen som hadde betydning for utfallet av ulykken. Det har heller ikke vært rus inne i bildet.