18-åring siktet for uaktsomt drap - husker ikke dødsulykka

Gutten (18) som kjørte bilen da tre ungdommer omkom på riksvei 25 er siktet for uaktsomt drap. – Han husker ingenting fra ulykka, sier hans forsvarer.

Bilulykke Hernes, Elverum

-Tre ungdommer omkom da bilen de satt i kolliderte med en elg på riksvei 25 i Hernes i Elverum kommune natt til fredag-

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

18-åringen fra Hamar var den eneste av de fire i bilen som overlevde ulykken på riksvei 25 i Hernes i Elverum da de kjørte på en elg natt til fredag på riksvei 25 i Hernes i Elverum.

– Tragisk ulykke

Sjåføren ble ikke alvorlig skadet og er utskrevet fra sjukehuset. Tirsdag ble han avhørt av politiet og informert om den alvorlige siktelsen.

Ove Osgjelten

AVHØR: Politiet har i dag avhørt gutten som overlevde dødsulykka i Hernes og siktet ham for uaktsomt drap, ifølge fungerende politistasjonssjef Ove Osgjelten.

Foto: Per Magnussen / NRK

– Han er siktet for uaktsomt drap.

Noe av grunnlaget for siktelsen er høy fart og at det var tre som omkom, sier fungerende politistasjonssjef i Elverum, Ove Osgjelten.

18-åringen er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 239, uaktsomt drap, som har en strafferamme på mellom tre og seks år.

– Det har vært en tragisk ulykke, og han har mistet tre venner. Det er en hendelse som han må forsøke å få bearbeidet, men slik situasjonen er nå så husker han ingenting fra ulykka. Han forsøker å huske, men gjør altså ikke det, sier hans forsvarer Per Martin Borg, som også sier at det er ingenting som tyder på at sjåføren var påvirket av rus.

§ 239: Den som uaktsomt ved bruk av våpen, ved motorvogn eller på annen måte forvolder en annens død, straffes med fengsel inntil 3 år eller under særdeles skjerpende omstendigheter inntil 6 år. Under særdeles formildende omstendigheter kan bøter anvendes.

Lovdata

Husker lite

Også politiet bekrefter gutten husker ingenting fra selve ulykka.

– Jeg kan ikke si noe om hva han har forklart i avhør, men han har forklart seg godt om det som skjedde i forkant av ulykka.

Ifølge advokat Borg gjør gutten hva han kan for å hjelpe politiet.

– Han forsøker å bistå politiet på alle mulige måter. Han stiller seg villig til å delta i avhør, og han ønsker å bidra til at politiet kan få klarlagt hele hendelsesbeløpet. Men det er vanskelig når han ikke husker noe fra det som skjedde, sier Borg.

Gutten blir nå tatt hånd om av sine foreldre, samt at det offentlige hjelpeapparatet bidrar.

– Det virker som han får god oppfølging av sine nærmeste og det er bra, han trenger absolutt det. Politiet fortsetter med våre undersøkelser, og vil etter hvert ta han inn til nytt avhør, sier Osgjelten.

– Høy fart

Dødsulykke, Hernes i Elverum

BLOMSTER: Mange har lagt ut blomster på ulykkesstedet i Hernes i Elverum kommune.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Politiet bekrefter nå at bilen holdt høy fart da ulykka skjedde.

– Det er på det rene at farten har vært for høy, men hvor høy kan jeg ikke si foreløpig. Bruken av bilbelte skal vi undersøke, så det må vi komme tilbake til, sier Osgjelten.

Politiet regner med at tekniske og taktiske undersøkelser kan si mer om hastigheten. Etterforskningen vil fortsette i tiden framover for å finne ut hva som skjedde.

Avhørt vitner

Politiet har avhørt de to bilistene som kom først til ulykkesstedet.

– De har ikke kunne gitt oss mer opplysninger enn det vi allerede vet. Vi har allerede bra forklaringer fra dem fra ulykkesnatta, og vi har ikke fått så mye mer utover det, sier Osgjelten.