Hopp til innhold

Ida (17): – Det kan være enklere for 16-åringer å stemme på meg

I Hamar kommune er det til sammen 17 kandidater under 20 år som stiller til valg i høst. En av dem er Ida Bøhmer og hun tror hun kan trekke mange unge til valgurnene.

Ida Bøhmer

Ida Bøhmer har ikke fylt 18 år enda, men til høsten er det stor sjanse for at hun blir valgt inn i kommunestyret i Hamar.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Det er fortsatt noen måneder til hun fyller 18 år, men etter valget i september håper hun å være en del av kommunestyret i Hamar.

Kommunen er en av 20 i hele landet som har senka stemmerettsgrensa til 16 år – et forsøk som har blitt satt i gang, blant annet for å øke valgdeltagelsen blant unge.

I Hamar har dette også ført til at flere unge stiller på lister til kommunevalget. Til sammen er det 17 kandidater under 20 år som stiller til valg i Hamar, og en av dem er altså Ida Bøhmer.

– Jeg synes det er litt tøft å bryte med det bildet mange har av kommunepolitikere og vi er jo mange unge i Hamar, så det er ingen grunn til at vi ikke skal være godt representert i kommunestyret, sier hun.

Her kan 16- og 17-åringer stemme den 12. september

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tar ungdom på alvor

Det har i flere år vært bekymring for synkende valgdeltagelse i Norge – spesielt blant unge velgere og spesielt under kommunevalg.

Jeg tror egentlig alle er opptatt av politikk, de vet det bare ikke.

Ida Bøhmer

Hamar Arbeiderparti og Morten Aspeli har bestemt seg for å vise at de tar ungdommen i kommunen på alvor. Blant deres kandidater til kommunevalget er det fem personer under 20 år.

– Disse kandidatene har jobba mye for å sette sammen ei liste med saker som betyr mye for dem. Jeg er veldig glad for at de har hatt lyst til å stå på lista vår – det gir oss et videre spenn, sier Aspeli.

Selv tror Ida at hun kan bidra til at flere unge vil avgi sin stemme under valget.

– Det kan nok være enklere for en 16-åring å komme bort til oss og spørre hvis det er noe de lurer på, enn å gå bort til en voksen person de ikke kjenner, sier hun.

– Ønskelig å vekke ungdomsengasjementet

Jon Helge Lesjø

Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø sier prøveordningen kan føre til en god sirkel i politikken. – Unge krefter trengs, sier han.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Noe av målet med forsøksordningen er å få ungdom til å engasjere seg. Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø tror dette på sikt kan føre til flere unge i politikken.

– Hvis man klarer å vekke engasjementet tidlig kan man se for seg at dette vil føre til flere unge kandidater i årene framover. Det er jo i alle fall en ønskelig effekt av forsøket.

En annen konsekvens kan ifølge Lesjø være at det blir mer fokus på saker som interesserer ungdom.

– Det er mange saker som skal frontes i en valgkamp og «ungdomssaker» kan ofte forsvinne i mengden, men jeg tror at denne ordningen vil gjøre at også de sakene kommer tydeligere fram, både i media og fra partiene, sier han.

Hvorvidt ordningen skal videreføres er foreløpig usikkert. Etter høstens valg skal forsøket evalueres og tolkes. Jon Helge Lesjø peker på et kritisk punkt:

– Nå når det er et forsøk får det mye oppmerksomhet og jeg tviler ikke på at mange unge kommer til å stemme i de kommunene der stemmerettsalderen er senket i år. Men dersom stemmerettsalederen permanent senkes til 16 år vil ikke ordningen få like mye oppmerksomhet og vi risikerer lavere valgoppslutning enn i utgangspunktet, sier Lesjø.

– Stem!

Ida Bøhmer vil selvfølgelig at så mange som mulig skal stemme på henne, men mener det er enda viktigere at alle førstegangsvelgere i Hamar bruker stemmeretten.

– Det er klart jeg vil at så mange som mulig skal stemme på oss og meg, men det er enda viktigere at de tar et valg og står for det. Allikevel – vi har veldig mange gode saker for unge i Hamar, sier hun.

– Hvorfor er det så viktig at 16- og 17-åringer stemmer ved valget da?

– Det har jo vist seg at det ikke er så mange unge som bruker stemmeretten sin, men jeg håper at dette er en ordning som kan føre til mer engasjement. Alt som skjer rundt oss, fra undervisningsopplegg i skolen til fritidstilbud på stranda, er jo politikk – og det er ting ungdom i Hamar bryr seg om.

Flere saker fra Innlandet