16-åring døde av svineinfluensa

Søndag døde en 16 år gammel jente fra Hedmark på Rikshospitalet i Oslo. Det er det 15. dødsfallet på grunn av svineinfluensa i Norge.

Rikshospitalet
Foto: Ola Haram / NRK

Les også:

Jenta skal ha blitt lagt inn på sykehuset i Elverum for omtrent en uke siden, før hun ble overført til Rikshospitalet i Oslo.

– Jenta var i risikogruppa og var innlagt her hos oss, sier informasjonssjef Selva Kosiander ved Rikshospitalet til NRK.

Minnestund på onsdag

16-åringen var en elev ved Solør videregående skole i Våler. Budskapet ble mottatt med sorg mandag formiddag.

– Dette kommer til å gå inn på elevene og oss som er ansatt her. Det var uventet at det skulle ta en så alvorlig vending som det har gjort. Vi kommer til å ha en minnestund for alle elever og ansatte. Sognepresten er invitert, sier rektor Eyvind Haarr ved Solør videregående skole til NRK.

Tenåringen er dermed den andre personen fra Hedmark som dør av svineinfluensa. Torsdag i forrige uke døde ei kvinne i 60-åra på sjukehuset i Hamar.

13 med risiko

I løpet av den siste uka er det registrert fire nye dødsfall som skyldes svineinfluensa.

Av de 15 influensaofrene som til nå er registrert, tilhørte 13 en eller annen risikogruppe. Fire av dem som døde, var under 20 år. Fem var i aldersgruppen 20-40 år, fire var mellom 40 og 60 og to var over 60 år.

De to som ikke hørte til risikogruppene, var i aldersgruppene 20-40 og 40-60 år.

De aller fleste kom fra Østlandsområdet, mens en mann var fra Hordaland og ett barn fra Vest-Agder.

I tillegg kommer en dansk mann som oppholdt seg i Norge.

Ikke vaksinedødsfall

Dødsfallet i Oslo i helgen, som inntraff tre dager etter at en kvinne i 20-årene hadde fått svineinfluensavaksinen Pandemrix, skyldtes høyst sannsynlig ikke vaksinen.

Kvinnen, som hadde en hjertesykdom, døde uventet lørdag. Foreløpige resultater viser at dødsfallet ikke har noen sannsynlig sammenheng med svineinfluensavaksinen.

– Det er alltid tragisk når et ungt menneske dør. Det var derfor viktig for oss å gjennomføre grundige undersøkelser for å se om dødsfallet kunne ha sammenheng med vaksinen. Kvinnen ble derfor obdusert så raskt som mulig, sier overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

Han sier det nesten aldri forekommer dødsfall som følge av vaksiner. Når man vaksinerer mange personer over kort tid, vil det tilfeldigvis skje dødsfall som ikke har noen sammenheng med vaksinen, sier han.

Til nå er cirka 300.000 personer i Norge blitt vaksinert mot svineinfluensa. Totalt er det rapportert om mulige bivirkninger hos åtte av disse personene.

Helsedirektoratet, Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet samarbeider med å følge opp alle alvorlige bivirkninger knyttet til vaksineringen.

Kritikk

Helsemyndighetene har fått kritikk for håndteringen av svineinfluensaen så langt, og tirsdag skal helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) informere Stortinget om hva som er gjort i forbindelse med sykdommen.

Myndighetene har blant annet fått kritikk for at Østlandet omtrent ikke hadde vaksine i oktober.

Helseministeren vil imidlertid ikke ta selvkritikk for distribusjonen.

– Når den første distribusjonsrunden ble valgt, var det ikke noe særlig smitte i Norge.

– Så brøt det ut, og da distribuerte vi til de delene av landet som var mest belastet, Østlandet og Oslo. Så nå har også disse områdene fått vaksine, sier Strøm-Erichsen til NRK.