Hopp til innhold

– Ingenting jeg heller ville drevet med

For første gang står 16 juniorer på startstreken i Femundløpet. Femundløpet junior er 15 mil langt, går fra Drevsjø til Røros og er ei satsing som kan bety mye for rekrutteringa til langdistanse hundekjøring.

Det går i jevn tralt mellom grantrær, fjellbjørk og kratt. Frostrøyken står både fra Kristian Sæther og fra munnen på de åtte hundene som trekker sleden hans.

– Det er en fin kveld dette. Akkurat passe kaldt, sier han.

Bortsett fra den jevne lyden av 32 poter som trekker en slede er det helt stille på Hedmarksvidda. Lørdag stiller 16-åringen til start i det første Femundløpet junior, ei kjærkommen nysatsing for de 16 juniorene som stiller til start.

– Jeg gleder meg veldig. Det har ikke vært noe særlig til miljø for juniorene som kjører langdistanse tidligere, så dette er absolutt et godt tiltak, sier førstegangskjøreren.

– Kan bli verdens beste i framtida

Lars Monsen, Femundløpet 2012

Lars Monsen stiller selv til start i Femundløpet 2012. Han mener det er viktig at det nå blir satt i gang et langdistanseløp for juniorene.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Langdistansekjører, friluftsmann og styremedlem i Femundløpet AS, Lars Monsen stiller selv til start i den lange utgaven at årets Femundløp. Han mener det er utrolig viktig at de unge får lov til å være med å konkurrere i lav alder.

– Juniorløpet er jo en relativt kort konkurranse, men den er lang nok til at de må skjerpe seg og gjøre ting ordentlig, sier han.

Monsen mener det er viktig at de unge får brukt konkurranseinstinktet sitt og at det kan være positivt når de blir eldre.

– Det at de kan være med i løp fra de er så unge kan gjøre at de blir noen av verdens beste hundekjørere i framtida, sier han.

SE VIDEO: Møt Signe Schjølberg (15) fra Røros som deltar i Femundløpet:

Video Juniorene får prøve seg i Femundløpet

Reporter Kurt Sivertsen/fotograf Geir Olav Slåen

– Det blir heftig!

Petter Swift er leder i Femund Trekkhundklubb og styreleder i Femundløpet AS. Det nystiftede selskapet som har tatt Femundløpet fra å være hundreprosent drevet på dugnad, til å være et selskap med to heltidsansatte.

Petter Swift

Petter Swift tror de 16 juniorene skal få en heftig opplevelse på turen fra Drevsjø til Røros.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Vi har tenkt på det lenge, men har ikke hatt kapasitet tidligere. Med to ansatte har vi litt flere muligheter, sier Swift.

Han mener dette pilotprosjektet er viktig for å lære ungdom mer om å være ute i fjellet og bli mer interessert i langdistansekjøring.

– Det er jo litt heftig, men vi har laget et spesielt opplegg for dem så vi er sikre på at det er trygt, sier han.

En annen grunn til at Femundløpet satser på et eget juniorløp i år er bruddet med Norges hundekjørerforbund. I henhold til deres regler, er det nemlig ikke tillatt med mindreårige hundeførere.

– Når så mye som 16 ungdommer har meldt seg på det første året vi arrangerer, tyder det på at det har vært et behov for det. Jeg tror dette blir en stor inspirasjon for de unge kjørerne, sier Swift.

Tester spannet

Hundekjøring

Lederhundene er klare for Femundløpet, men Kristian har fortsatt noen avgjørelser å ta om de andre hundene.

Hundekjøring

Mye tid brukes på trening. Kristian har ikke tid til så mye mer enn skole og hundekjøring.

Den 15 mil lange løypa mellom Drevsjø og Røros ligger klar, men for Kristian Sæther er det fortsatt forberedelser som kal gjøres. Blant annet må den endelige avgjørelsen om hvilke seks hunder som skal være med i spannet tas.

– Fem av dem er sikre, men det er to av dem det står mellom. Det kommer an på hvilke egenskaper jeg til slutt vil prioritere, derfor tester jeg dem fortsatt litt, sier han.

Sju av hundene i spannet denne kvelden tilhører Arne Borud. En veteran innen langdistanse hundekjøring og det som kan kalles Kristians «mentor». Den åttende hunden er Kristians egen hund, Fanta. Hun er kun ett år og fortsatt for ung til å være med i løp.

– Arne Borud har betydd utrolig mye for meg. De siste årene har jeg brukt veldig mye tid på gården hans og trent med hundene. I år tar han et pauseår fra Femundløpet selv så jeg får låne hundene hans. Flere av dem var med på finnmarksløpet i fjor, så det er et godt spann.

Ble hekta på sommerleir

Det var på sommerleir på Ilseng Gård for fem år siden at Kristian ble bitt av basillen.

– Da jeg kom for å hente ham den siste dagen ville han ikke være med hjem. Han ville bare være hos hundene, sier Kristin Sæther, moren til Kristian.

Og slik ble det – mer eller mindre. Ett år etter var Kristian tilbake på sommerleir, for to år siden var han for første gang med familien Borud til Femundløpet, i fjor var han handler for Arne Borud og i år stiller han altså til start selv.

Men det er ikke en hobby Kristian har valgt seg, det minner mer om en livsstil – og den inkluderer moren.

– Hundekjøringen er nok det beste som har skjedd Kristian, men jeg må innrømme at jeg gleder meg til han får førerkort og kan kjøre selv, sier hun med et smil.

Flere saker fra Innlandet