14 dyr påkjørt på et døgn

– Meld fra, er meldingen fra Mattilsynet. Ifølge Dyrevernsloven plikter man å hjelpe syke og skadene dyr.

Elgpåkjørsel

KNUST: Frontruta på denne bilen er fullstendig knust etter et møte med en elg på E6.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Her er det en bilfører som har vært uheldig og kjørt på en elg.

Jan Hage ved Sulland bilskadesenter på Lillehammer, har det travelt. I løpet av et døgn har det vært 14 viltpåkjørsler i Hedmark og Oppland, ifølge politiet. Eieren av en blå Opel fikk et brått møte med en elg på E6 ved Øyer.

– Det var en skremmende opplevelse for han. Han fortalte at han ikke hadde sjans til å stoppe. Det skjer ganske fort, forteller Hage.

Laster Twitter-innhold

– Etter dyrevernsloven har alle hjelpeplikt

Opel-eieren er ikke alene om å kjøre på dyr. Tall fra Gjensidige viser at 32 965 dyr i fjor måtte bøte med livet på norske veier. Men slettes ikke alle melder fra til politiet eller viltnemnda. Det bekymrer Harald Øverby, beredsskapskoordinator i region Øst i Mattilsynet.

– Det skal de jo ikke gjøre. Etter dyrevernsloven har alle hjelpeplikt om de påtreffer dyr som er syke eller skadet. Hvis det er et storvilt er det riktig å ringe politiet, sier han.

Ifølge Øverby skal man melde fra til politiet uansett hvor stort eller lite dyret er. I noen tilfeller kan det være nødvendig at bilister avliver lidende dyr på skadestedet.

– Da er det vesentlig om du har kompetanse nok til å se om dyre er såpass skadet at det ikke kan bli frisk igjen. Hvis det er så skadet at det ikke vil overleve, kan den som påtreffer det avlive det.

Saken fortsetter under bildet.

Viltpåkjørsel

SKADET: Både elgen og bilen ble skadet etter sammenstøtet på E6 ved Øyer.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Ifølge Mattilsynet bør bilister som kjører på dyr ringe politiet på 02800 og si fra hvor de befinner seg. På den måten kan lokale jaktlag eller viltnemnda lete etter det dyret.

– Hvis man hører at det smeller i bilen så bør man melde fra så får politiet eller viltnemnd avgjøre om dette skal ettersøkes, forteller Øverby.

– Elgskader er ganske stygge.

På verkstedet hos Sulland bil skal den blå Opelen blant annet få ny frontrute og nytt panser.

– Her har det fungert slik som det skal fungere. Frontruta har holdt igjen og det har ikke gått noen airbager, forklarer Hage.

Han mener bileiere sørge for å kjøre forskriftsmessig for å unngå kollisjoner.

– Man må kjøre forsiktig. Elgskader er ganske stygge. Når man kommer borti noe som dette må man prise seg lykkelig for at man ikke blir skadet.