Hopp til innhold

Vil la frikjørere teste ut middelalder-ski

En 1300 år gammel ski, som ble funnet i Reinheimen nasjonalpark, er oppsiktsvekkende lik en moderne frikjøringsski. Nå vil arkeologene rekonstruere skia og la dagens frikjørere teste den ut.

Arkeolog Runar Hole med den 1300 år gamle skia

1300 ÅR GAMMEL: Arkeolog Runar Hole med den 1300 år gamle skia. Den ble funnet i en isfonn, 1600 meter over havet.

Foto: Oppland fylkeskommune

I sommer fant arkeologer en sjeldent godt bevart ski i en fonn i Reinheimen nasjonalpark i Lesja i Oppland. Skia er datert til å være 1300 år gammel og er uvanlig godt bevart. Det spesielle er at også bindingen er hel, noe som er svært sjeldent.

Frikjøring i Røldal

EKSTREMT: De gamle skiløperne hadde nok en annen stil enn dagens frikjørere, men skiene er ikke ulike.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Flere har lagt merke til at den 172 cm lange og 14,5 cm brede skia, ligner mye på dagens frikjøringsski, og ski- og snowboardmagasinet Fri Flyt, påpeker likhetene i en artikkel.

– På skia vi har funnet er det bakbinding og det sier mye om hvordan de manøvrerte. De moderne skiene er en del lengre, men likhetene er ganske tydelige. Skia er sannsynligvis brukt av en jeger, sier arkeolog i Oppland fylkeskommune, Espen Finstad til NRK.

Prøves ut i vinter

Skia fra Reinheimen er den eneste fra norsk forhistorie som er funnet med bindingen intakt. På verdensbasis er det kun funnet én eldre ski med bevart binding.

Nå setter arkeologene i gang et prosjekt for å rekonstruere skia, og det ferdige resultatet skal prøves ut av dagens frikjørere i løpet av vinteren.

– Poenget med moderne, brede ski er å ligge oppå snøen. Derfor skal vi prøve å lage et par ski som er helt like den vi har funnet. Vi håper å få testet ut skia av folk som kjører ekstremt i dag, og det kan si noe om bruken av ski fra gammelt av, forklarer Finstad.

1300 år gammel ski funnet i Lesja

GOD STAND: Skia er laget av bjørk og har bakbinding.

Foto: Oppland fylkeskommune

– Status å være god

Moderne skilek dateres ofte tilbake til Sondre Nordheims skiferdigheter på midten av 1800-tallet. Men arkeologene ser ikke bort i fra at dette kan ha enda lengre fartstid.

– Å beherske skikjøring nevnes ofte i de gamle kongesagaene, og det kan tyde på at det var status knyttet til å være en dyktig skiløper. Ski var en del av dagliglivet, og det er flere historier som kan tyde på en slags konkurranse. De var sikkert like barnslige som oss, så det er nærliggende å tro at det fantes et slags konkurranseaspekt, mener arkeologen.

Over 2000 funn

Hittil i år er det funnet over 2000 eksemplarer av gamle gjenstander i isen i Oppland, og det er ikke noe sted i verden hvor det dukker opp flere historiske gjenstander. Når isen trekker seg tilbake, er det duket for skattejakt for arkeologene, men det er ikke alltid at funnene er i god stand.

– Vi fant skia i en isfonn og det er årsaken til at den er så godt bevart. Hadde den ligget i en isbre ville den blitt malt opp og ødelagt, men i en fonn ligger den pakket inn i is og helt i ro.

Smelting av isbreer i Oppland har ført til en rekke nye arkeologiske funn.Bare i sommer er det funnnet bortimot 400 gjenstander som er opptil seks tusen år gamle.
Historiske funn. Funnet en ski som er over 1300 år gammel. Den eldste pilen er over 6000 år gammel. 
Oppland står for 50 % av alle bre-arkeologiske funn på verdensbasis.

MANGE FUNN: Over 2000 gjenstander er funnet i Oppland hittill i år.

Flere saker fra Innlandet