NRK Meny
Normal

Fikk 13 år også i lagsmannsretten

Eidsivating lagmannsrett har dømt en 38 år gammel mann til 13 års fengsel for drapet på en mann i 40 årene på Tobøl i Eidskog 25. juli i fjor. Det betyr at lagmannsretten opprettholder dommen mannen fikk i Glåmdal tingrett i august.

Dødsfall i Tobøl i Eidskog

Huset på Tobøl i Eidskog hvor drapet skjedde. Nå opprettholder lagmannsretten dommen fra tingretten for den 38 år gamle tiltalte mannen.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Dommen, som var enstemmig, er i samsvar med påstanden fra aktor. Mannens forsvarer mente straffen burde settes til 11,5 – 12 års fengsel.

38-åringen hadde anket på skyldspørsmålet. I tingretten ble han dømt for forsettlig drap, men hans forsvarer Ingunn Camilla Tangen mente han skulle dømmes for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Ankeforhandlingene ble avsluttet 18. desember å nå foreligger lagmannsrettens dom. Her blir anken avvist og tingrettens dom på 13 års fengsel oppretthold.

Begge tilhørte rusmiljøet

Både den drepte og 38 åringen tilhørte rusmiljøet i Eidskog. 38 åringen ble pågrepet kort tid etter at drapet ble oppdaget. Han har i retten sagt at han husker lite av hendelsen på grunn av at han var ruset, men innrømmer å ha slått den avdøde med en gjenstand. Obduksjonsrapporten viste at den drepte ble utsatt for svært grov vold med slag og spark. Det ble også brukt slagvåpen. 38 åringen innrømmer drapet, men nektet for at det skjedde forsettlig.

Dette fikk han ingen støtte for i lagmannsretten. Retten mener også at den delevise erkjennelsen ikke kan tillegges nevneverdig vekt for straffeutmålingen. Bevisene mot tiltalte har vært omfattende og den delevise erkjennelsen ble ikke ansett å ha hatt nevneverdig betydning for at saken ble oppklart.

Brutal mishandling

Retten legger heller ikke avgjørende vekt på at avdøde kan ha angrepet tiltalte først og at tiltalte handlet i nødverge. Retten mener det var klart at 38 åringen var overlegen i kampen mellom de to. Her vises det til de få skaden tiltalte hadde sammenlignet med de massive skadene avdøde var påført. Retten mener tiltalte brutalt mishandlet en forsvarsløs person.

Retten finner heller ikke noe formildende i den vanskelige oppveksten 38 åringen har hatt, og et liv med rusavhengighet og feilmedisinering, selv om dette i noen grad kan settes i sammenheng med den aggressivitet og manglende selvkontroll som tiltalte viste.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Eks-tannlege dømt for overgrep

  En pensjonert tannlege i Gudbrandsdalen er i Lagmannsretten dømt for seksuelle overgrep mot kvinner som var pasient hos ham. Ifølge Dølen er dommen fengsel i ett år og to måneder. Det er fem måneder kortere enn straffen i tingretten i april i år.

 • Sprengningsarbeid i gang på E6

  I går startet Hæhre Entreprenør sprenging på E6 ved Uthuskrysset i Stange. Bilistene må belage seg på at trafikken på E6 blir stanset inntil 20 minutter når det foregår sprengning. Info om når og hvor det sprenges er tilgjengelig på nabovarsling.no.

  Sprengningsarbeider igang på nye E6
  Foto: Nye Veier
 • Største beslag av smuglersprit

  Et vogntog ble søndag stoppet med 2880 liter brennevin på grenseovergangen på Eda. Det tilsvarer 1,2 millioner i unndratte avgifter. Dette er årets største beslag av brennevin, sier kontorsjef Morten Nystuen i Tollvesenet i Kongsvinger til Glåmdalen.