NRK Meny
Normal

13 års fengsel for drap på tvillingbroren

GJØVIK (NRK): En 59 år gammel mann fra Gjøvik er dømt til 13 års fengsel for drap på sin egen tvillingbror. Broren ble drept med 33 knivstikk bakfra.

Drap Gjøvik. Åstedet tirsdag.

SKJEDDE HER: Her skjedde drapet i mai i år.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det var i mai i år at drapet skjedde på ei hytte ved Mjøsa sør for Gjøvik. De to tvillingbrødrene var begge i hytta, da noe gikk galt. Den 59 år gamle mannen drepte tvillingbroren sin med 33 knivstikk bakfra.

Mannen ble dømt i tingretten, men anket saken. Eidsivating lagmannsrett har opprettholdt dommen, og dømt mannen i tråd med aktors påstand. Den dømte hevder han handlet i selvforsvar.

Varslet sjøl

Den dømte tvillingbroren varslet sjøl politiet samme natt som han knivstakk broren.

Lagmannsretten skriver i sin dom at den finner det klart at «de dødelige stikkene ble påført fornærmede mens han lå passifisert i bukleie på gulvet med armene under brystet.»

Den tiltalte har gitt en helt annen forklaring i retten. Der forklarte han at han våknet av at broren holdt ham nede.

– Han holder meg nede, jeg oppfatter at han med sin høyre hånd forsøker å ta tak i et form for våpen. Han sier at han skal drepe meg. Jeg er redd. Jeg bråreiser meg opp, han skriker igjen at han skal drepe meg. Jeg reagerer instinktivt, trekker kniven min og stikker ham til han er stille, forklarte den dømte i retten tidligere i vinter.

Fratas arverett

Eidsivating lagmannsrett avviser ikke at det kan ha skjedd noe før drapet fant sted. Men retten mener ikke at den dømte kan ha handlet i berettiget harme.

Tvillingbroren blir dømt til fengsel i 13 år med fratrekk av 342 dager i varetekt.

Han fradømmes også retten til å arve sin døde bror.