NRK Meny
Normal

12 bud for bedre helse hos menn

– Finn deg en hobby, og driv jevnlig med penistrening! Dette er blant anbefalingene for menn som ønsker å leve lenge og lykkelig.

Ølmage

BEDRE HELSE! I 2013 var forventet levealder 83,6 år for kvinner og 79,7 år for menn. Ved å følge konkrete helseråd vil menn kunne få både et bedre og lengre liv. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Eugenio Marongiu / Colourbox

– Menn lever jo kortere enn kvinner. Hvis man er tidlig ute med å oppdage sykdom, hvis man får tatt ting før det liksom bryter løs, da er det mye større sjanse til å bli bra eller unngå sjukdom, sier Kjetil Høye.

Denne uka settes det fokus på mannens helse flere steder gjennom informasjonsmøter og foredrag. Allmennlege Kjetil Høye er én av dem som er opptatt av dette temaet, og sammen med andre eksperter har han laget 12 bud for bedre mannehelse. (Se lenger nede i saken.)

Anbefaler årlig helsesjekk

Kjetil Høye stpr utendørs med grønne trær i bakgrunnen.

HELSESJEKK: Allmennlege og forsker ved M3 i Hamar, Kjetil Høye, anbefaler alle mannfolk å ta en helsesjekk én gang i året.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ifølge Høye er menn generelt for dårlige til å ta vare på egen helse og går alt for sjelden til lege. Han anbefaler alle mannfolk å ta en helsesjekk én gang i året selv om de ikke føler at noe er galt.

– Et høyt blodtrykk kjenner du ikke noe særlig til, og du kjenner heller ikke en for høy kolesterol, en begynnende prostatakreft eller benskjørhet. Det kan være lurt å ta en sjekk i året, sier han.

I 2013 var forventet levealder 83,6 år for kvinner og 79,7 år for menn. Ved å følge de konkrete rådene fra helseekspertene vil menn kunne få både et bedre og et lengre liv.

Gjør en forandring

Høye skal selv være med på tre informasjonsmøter om menn og helse denne uka i henholdsvis Elverum, Hamar og Gjøvik. En av tingene han skal snakke om er lykke og nødvendigheten av å gjøre en forandring i livet dersom du ikke opplever at du er lykkelig.

Men hvordan skal man egentlig kunne leve lykkelig?

– Da skal du få en liten oppskrift av meg. Hvis du skal være lykkelig i én time, så ta en lur. Hvis du skal være lykkelig i én dag, dra på fisketur. Hvis du skal være lykkelig i en til to måneder, gift deg - forelskelseslykken varer i ca. tre måneder. Vil du være lykkelig i ett år, arv en formue. Men hvis du skal være lykkelig gjennom livet, så må du finne noe meningsfullt å gjøre, gjerne for andre, sier Høye.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vegen mellom Otta og Sel åpen

    Fv 435 mellom Otta og Sel er nå åpen for trafikk igjen etter at den var stengt på grunn av et snøras. Geolog og skredeksperter har vurdert at det ikke er fare for nye ras nå.

  • Blir ikke rik på skihopping

    Henrik Kristoffersen tjente dobbelt så mye på én seier som OL-gullvinner Maren Lundby (bildet) har gjort hele denne sesongen på skihopping. Det skriver Aftenposten. Maren Lundby har tjent inn 297 400 kroner i premiepenger i verdenscupen.

    Maren Lundby
    Foto: Helle Fjelldalen