NRK Meny
Normal

1000 pilegrimer til Nidaros i år

Rekordmange går pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim. Mest ivrige er tyskerne som utgjør 40 prosent av vandrerne.

Pilegrimer

VANDRER: Stadig flere går de 650 kilometerne fra Oslo til Nidaros.

Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

20 år etter at pilegrimsledene fra middelalderen ble gjenåpnet øker populariteten stadig, ifølge tall fra Pilegrimsenter Dale-Gudbrand.

– Antallet pilegrimer øker for hvert år. Flere av pilegrimene kommer fra utlandet for å få med seg norsk natur og kulturarv, sier daglig leder Per Gunnar Hagelien.

I fjor gikk rekordmange den 650 kilometer lang strekningen fra Oslo til Trondheim. På landsbasis har antall vandrere økt med 37 prosent siden 2015.

– Vi hadde 800 vandrere i fjor. Jeg regner med at vi vil passere 1000-tallet med den utviklingen vi ser nå, sier Hagelien.

– I dag har det vært fantastisk

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vandrer denne uken gjennom Gudbrandsdalen sammen med et stort følge. I går besøkte hun Granavollen i Oppland.

– Det har vært fantastisk. Synet var det nydelige kulturlandskapet har vært stort.

Hvorfor går du pilegrimsleden?

– I år er det 20 år siden vi etablerte de gamle stiene og ledene fra middelalderen. Det var den gangen det som satt Norge på kartet. Nå er tilstrømningen økende, sier Helleland.

Kulturministeren går pilegrimsleden

PÅ TUR: Kulturministeren gikk tirsdag leden fra Falang bru til Granavollen i Oppland.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

– Nærhet til overnatting og mat

Hagelien tror årsaken til den økte populariteten er at leden har blitt mer kjent ute i Europa. 40 prosent av vandrerne er tyske. Det viser en oversikt over registrerte besøk av langvandrere på pilegrimssenteret i Gudbrandsdalen.

– Sånn har det vært i alle år, tyskerne har alltid vært i overvekt. Jeg tror det er fordi de liker å gå, sier Hagelien.

Han tror terskelen er lavere for å dra på pilegrimsferd enn å gå turer i den norske fjellheimen.

– Det er nok tryggheten av at du er i nærheten av sivilisasjonen. Det er nærhet til overnatting og mat. Og hvis du må bryte turen er det ikke langt til offentlig kommunikasjon, sier Hagelien.

Per Gunnar Hagelien

ØKNING: Hagelien forteller at variasjon i terrenget er en av flere årsaker til at mange velger å gå pilegrimsleden.

Foto: privat

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sparket politimann får ikke omkamp

  Den avskjedigede politimannen Stein-Robin Kleven Berg fra Eidskog får ikke prøvd saken sin for Høyesterett. Han fikk sparken i 2017 etter at han omtalte politikere på Facebook som både ble oppfattet som rasistisk og problematisk, skriver Glåmdalen. Les mer om saken her.

  Stein-Robin Kleven Bergh
  Foto: Privat
 • Skepsis til asylmottak i Sel

  Politikerne i Sel kommune er skeptiske til at det nok en gang kan bli asylmottak på Rondeslottet hotell på Raphamn. Ordfører Dag Erik Pryhn mener det skaper store utfordringer med et asylmottak på fjellet 12-14 kilometer fra Otta sentrum.

 • Hver fjerde tenåring er ensom

  Hver fjerde tenåring sliter med ensomhet, viser undersøkelsen "ungdata", utført blant ungdom over hele landet. Nå vil Røde Kors satse ekstra på tiltak som også kan fange opp ungdom som faller utenfor.
  I Innlandet er det etablert flere møteplasser.