NRK Meny
Normal

1000 i fakkeltog mot ulv

Fakkeltoget i Elverum var til minne om jakthunder som er tatt av ulv, men utviklet seg til en stor demonstrasjon mot hele ulveforvaltningen.

Oddbjørn Nordhagen

Oddbjørn Nordhagen sier de tok initiativet til demonstrasjonen etter at kameratens hund ble tatt av ulv.

Foto: Hanne Stine Kind/NRK

Arrangørene håpet på et titalls deltakere, men demonstrasjonen ble langt større enn planlagt. Nærmere 1000 mennesker møtte opp til fakkeltoget i Elverum sentrum onsdag kveld.

– Det er en lysmarkering for hunder som er tatt av ulv. Det er en tradisjon som ble startet i Sverige for noen år siden, sier initativtaker Oddbjørn Nordhagen.

Utgangspunktet for demonstrasjonen i Elverum er at flere jakthunder har blitt tatt av ulv i distriktet.

– Da kameraten min sin hund ble tatt av ulv for en ukes tid siden fikk vi motivasjon til å gjennomføre det samme her i Elverum, sier Nordhagen.

Demonstrasjon mot ulv i Elverum

Initiativtagerne håper å sende et tydelig signal til politikerne.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Vil gi et tydelig signal

Han forteller at de ønsker å sende et signal til politikerne om situasjonen med ulv i distriktet.

– Det er vanskelig å drive med jakt med hund her. Det er lite trivelig å slippe hunden i skogen. Det er ikke plass til ulv og noe annet. Det må bli enten eller, sier han.

Demonstrerte mot ulv

Nærmere 1000 møtte opp til fakkeltog mot ulv i Elverum onsdag kveld.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Og demonstrasjonen fikk mye større oppslutning enn initiativtagerne hadde regnet med. Tidligere i uka sa de at de først trodde det ville komme 20-30 stykker, men at det så ut til å kunne bli flere hundre. Og så ble det nesten 1000.

– Vi hadde ikke regnet med det til å begynne med, men etterhvert har responsen vært enorm, sier Oddbjørn Nordhagen.

For å minnes hundene

Det var ingen apeller eller høylytte kamprop, mer et stille tog av fakler, folk og hunder.

Monika Bjerkvik var en av de mange som var med i fakkeltoget i Elverum onsdag kveld. Hun håper det vil hjelpe at folk får se hvor mange som er berørt av ulveproblematikken.

– Jeg kjenner en, og vet om flere, som har mistet hundene sine til ulv. Så akkurat i dag er det for å minnes hundene, sier Monika.

– Det er et glimrende frammøte og vi ser at folk tar vare på den interessen vi har for naturen. Det setter vi stor pris på, sier en annen av deltakerne.