NRK Meny
Normal

100 mill.kr. på bioenergi

Solør Bioenergi Gruppen på Kirkenær skal investere for 100 millioner kroner.

Erik Lynne, styreformann i Solør Bioenergi Gruppen
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Dermed blir bedriften landets største bioenergianlegg, sier styreformann Erik Lynne (bildet).

Det betyr også at bedrifter som velger å etablere seg på Kirkenær, kan nyte godt av billig energi.

Selskapet blir det første i Norge som skal produsere energi av forurenset trevirke.

- Vi kan bruke gamle elektrisitets-stolper, jernbanesviller, terrassebord osv., sier  Lynne. - Vi tror at dette vil få store ringvirkninger for Kirkenær på lang sikt.

Selger "subsidiert" strøm

Strømproduksjonen blir ca. 230 mill. kwh i året, dvs. tilsvarende forbruket til 12-15 000 eneboliger. Noe selges til Eidsiva Energi, som så selger det videre, men noe selges til sterkt reduserte priser til lokale bedrifter.

Bedriftsledere liker billig energi

Wood Polymer Tecknologi har allerede slått til på dette tilbudet, og går alt etter planen starter de utbyggingen i sluttet av året. Det betyr 25 nye arbeidsplasser til Grue. Bedriften lager miljøvennlig råtebeskyttet trevirke.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • 137 dyr reddet ut i Ringsaker

  Totalt 137 dyr er reddet ut av driftsbygningen som raste sammen i Åsmarka i Ringsaker i Hedmark mandag. Politiet bekrefter at det ikke er flere levende dyr i det sammenraste bygget. Redningsmannskapene har i natt avsluttet arbeidet på stedet.

 • Fjøs har kollapset i Åsmarka

  Taket til et fjøs med over 100 storfe har kollapset i Åsmarka i Ringsaker. Det er uklart hvor mange dyr som har overlevd. Det pågår evakuering av dyra.

  Kart Åsmarka
 • – Listhaug må gå

  Hilde Ekeberg fra Oppland KrF og sentralstyremedlem i partiet, sier Erna Solberg nå må ta ansvar som regjeringssjef og rydde opp. Ekeberg mener KrFs vedtak om mistillit er riktig. – Listhaug har gått over streken, sier hun.

  Hilde Ekeberg