NRK Meny
Normal

SV vil gi 10.000 for å få borgerlig konkurrent

SVs Ståle Støen synes politikken i Folldal er for snever. Partiet vil at kommunen skal gi 10.000 kroner til dem som vil etablere et borgerlig alternativ.

Ståle Støen

Ståle Støen (SV) mener det politiske miljøet i Folldal er for snevert. SV ønsker å gi økonomisk støtte til eventuelle nyetableringer i politikken.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Det politiske utgangspunktet i Folldal er for snevert, vi må få flere på banen.

Det sier Ståle Støen, kommunepolitiker for SV i Folldal kommune. Kun tre partier, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, stiller lister under kommunevalget og det mener Støen er et demokratisk problem.

– Det ville styrket den politiske debatten dersom vi hadde hatt noen «blå lister» i valgavlukkene også, sier han.

– Ikke grunnlag for mage partier

Eva Tørhaug

Eva Tørhaug (AP) ønsker flere partier velkommen, men er usikker på om det er grunnlag for mange opposisjonspartier i Folldal.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Arbeiderparti-ordfører i Folldal, Eva Tørhaug sier at hun også ville ønsket nye partier velkommen i kommunen, men er usikker på grunnlaget.

– Hvis vi ser på stemmegivningen under forrige stortingsvalg, så virker det ikke som om det er noe stort potensial for flere partier, sier hun.

Tørhaug tror eventuelt Frp kunne dratt noen stemmer i Folldal, men når det gjelder å dele ut 10.000 kroner for å få startet opp et nytt lokallag, mener hun det finnes bedre forslag.

– Jeg tror ikke det er der det ligger. Jeg kunne tenkt meg at vi heller hadde brukt penger på å få folk litt mer engasjert.

Hvordan skulle dere få til det da?

Nei det har jeg ikke noe godt svar på nå, men det måtte vi vel kunne diskutere oss fram til.

– Et spenstig forslag

Fylkesråd for SV i Hedmark, Christian Haugen mener Støens utspill er et spenstig forslag.

– Jeg forstår at det er en utfordring å drive lokalpolitikk når man ikke får fram de politiske skillelinjene, sier han.

Han er imidlertid, i likhet med Tørhaug, usikker på hvor stor effekten av dette forslaget vil være.

– Jeg mener jo at den borgerlige siden må ta et eget initiativ når det gjelder å organisere seg. Men det er klart, det kan jo kanskje virke som en impuls for å starte opp et lokallag for ett eller flere politiske partier, sier han.

– Folk ønsker større politisk bredde

Stein Hoset

Stein Hoset (V) vil gjerne få i gang et lokallag i Folldal.

Foto: Ole Morten Melgård

Men Ståle Støen har allerede blitt hørt. Hedmark og Alvdal Venstre har lenge jobba for å stille ei liste i Folldal. I vår manglet de ett navn for å kunne stille. Stein Hoset er 2.-kandidat for venstre i Alvdal og sier de nå vil arbeide videre for å kunne stille liste ved neste valg.

– Støens initiativ er virkelig bra. Jeg skjønner at han ser behovet for å utvikle demokratiet i Folldal ytterligere, sier han.

Og han mener Venstre er rett parti for å tre inn i den rollen.

– Vi mener Folldal trenger ei Venstre-liste og de tilbakemeldingene vi fikk under arbeidet vårt i vår var at folk ville satt pris på større bredde i politikken, sier han.

Temperaturen i det politiske miljøet i Folldal har vært lav de siste årene. Arbeiderpartiet har sittet med makta i 24 år, i flere perioder også med rent flertall.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at de politiske tradisjonene i Folldal ikke akkurat bygger opp under politisk mangfold, sier han.

Ønsker konkurransen velkommen

– Det ville vært et stort steg i riktig retning dersom folk i kommunen hadde blitt oppfordra til å delta i kommunepolitikken, sier Ståle Støen.

Han beklager at Venstre ikke kom i mål før årets valg, men ønsker opposisjonen velkommen.

– Med en opposisjon blir det debatt og dess flere som tenker dess bedre avgjørelser blir tatt, sier han.