NRK Meny
Normal

10 år siden russeulykken i Våler

Roger Sagerud og tre kamerater kom rett bak russebilen som kjørte og vegen og begynte å brenne. Det er noe han aldri glemmer.

Roger Sagerud blar i aviser

Roger Sagerud har spart på alle avisutklipp etter russebilulykken i Våler.

Foto: Bjørn Anders Sørli

Roger Sagerud og kameratene gjorde alt de kunne for å hjelpe. En ringte 113 og de andre løp mot den brennende bilen.

Se video:

Video 10 år siden russeulykken i Våler

Reporter: Vibecke Wold Haagensen. Foto/redigering: Bjørn Anders Sørli

Bare to av de sju i bilen overlevde.

Nå er det russetid igjen, og for mange vekker det bekymring og vonde minner.

Holder trykket oppe

Fokuset på sikkerhet og holdninger hos russen, har vært stort hvert år siden ulykken. Statens vegvesen ble pålagt å lage et enda bedre opplegg for sikkerhetsarbeidet.

Og det hjelper litt: Ja, det hjelper, russen bryr seg om sikkerhet

Og det har vært færre russeulykker på vegene de siste årene.

Likevel er Statens vegvesen redd mange er mer opptatt av musikkanlegget enn av trafikksikkerheten.

Fem omkom i Vålerulykken

I ulykken i Våler for 10 år siden, døde fem unge menn, fire av dem med en gang og en av senere av skadene han fikk. Det var i alt sju stykker i russebilen.

Det er ikke funnet noen konkret årsak til ulykken. Men man vet at sjåføren var edru, at bilen var i korrekt teknisk stand og at sjåføren ikke kjørte for fort.

Les mer:

– Foreldre: Vær kjørbare

Aud Riseng, som er avdelingsdirektør i Statens vegvesen, og i år også mor til en russ, mener det er spesielt viktig å se an hvem man sitter på med.

Hun maner også foreldre til å holde seg unna vinglasset og være parat til å hente russeungene sine, uansett tid på døgnet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.