NRK Meny
Normal

10 år siden russeulykken i Våler

Roger Sagerud og tre kamerater kom rett bak russebilen som kjørte og vegen og begynte å brenne. Det er noe han aldri glemmer.

Roger Sagerud blar i aviser

Roger Sagerud har spart på alle avisutklipp etter russebilulykken i Våler.

Foto: Bjørn Anders Sørli

Roger Sagerud og kameratene gjorde alt de kunne for å hjelpe. En ringte 113 og de andre løp mot den brennende bilen.

Se video:

Video 10 år siden russeulykken i Våler

Reporter: Vibecke Wold Haagensen. Foto/redigering: Bjørn Anders Sørli

Bare to av de sju i bilen overlevde.

Nå er det russetid igjen, og for mange vekker det bekymring og vonde minner.

Holder trykket oppe

Fokuset på sikkerhet og holdninger hos russen, har vært stort hvert år siden ulykken. Statens vegvesen ble pålagt å lage et enda bedre opplegg for sikkerhetsarbeidet.

Og det hjelper litt: Ja, det hjelper, russen bryr seg om sikkerhet

Og det har vært færre russeulykker på vegene de siste årene.

Likevel er Statens vegvesen redd mange er mer opptatt av musikkanlegget enn av trafikksikkerheten.

Fem omkom i Vålerulykken

I ulykken i Våler for 10 år siden, døde fem unge menn, fire av dem med en gang og en av senere av skadene han fikk. Det var i alt sju stykker i russebilen.

Det er ikke funnet noen konkret årsak til ulykken. Men man vet at sjåføren var edru, at bilen var i korrekt teknisk stand og at sjåføren ikke kjørte for fort.

Les mer:

– Foreldre: Vær kjørbare

Aud Riseng, som er avdelingsdirektør i Statens vegvesen, og i år også mor til en russ, mener det er spesielt viktig å se an hvem man sitter på med.

Hun maner også foreldre til å holde seg unna vinglasset og være parat til å hente russeungene sine, uansett tid på døgnet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.