NRK Meny
Normal

-Jeg er en overlevende

Renovat Nsey (35) fra Burundi har vært på flukt siden han var 3 mnd gammel.

Renovat Nsey studerer på Hamar
Foto: Stein S. Eide / NRK

Han har vært på flukt fra krig og nød hele livet. Først fra Burundi. Deretter fra Rwanda, Tanzania og Malawi. Nå går den tidligere jordmoren på Kvinneuniversitet i Hamar for å bli sykepleier.

35 år gamle Renovat Nsey fra Burundi kom til Norge i 2005. Da hadde han vært på flukt siden han var 3 mnd gammel, i over tretti år. Likevel er han ikke bitter. –Jeg er kristen. Det som skjedde måtte skje, sier han.

Hør Renovats historie; på flukt hele livet

Flyktet fra borgerkrig

Renovat Nsey ble født i 1972 i Burundi i Øst-Afrika, et av verdens fattigste land. På grunn av den blodige borgerkrigen mellom stammene tutsier og hutuer flyktet moren hans med ham da han var bare tre måneder over grensa til nabolandet Rwanda. Hva som skjedde med faren hans orker han ikke fortelle.

På landsbygda i Rwanda vokste Renovat opp med mor og en bror. -Bortsett fra at de andre barna ertet meg fordi jeg var innvandrer hadde vi det trygt der de første årene, sier han.

Ny borgerkrig

Da det også brøt ut borgerkrig i Rwanda , måtte Renovat flykte på nytt. Denne gang til Tanzania. Flukten var svært vanskelig.

-Folk var livredde for å bli drept, sier han. Både moren og broren hans ble borte under krigen. Siden har han ikke sett dem.

Renovat utdannet seg til sjukepleier og jordmor i Afrika , han arbeidet for røde kors og har ikke tall på hvor mange unger han har tatt i mot.

Kultursjokk

Den 4.november i 2005 kom Renovat til Norge med kone og og tre barn. De ble bosatt i Elverum. -Det var et kultursjokk . Norge er et komplisert land å bo i. De henter oss flyktninger på Gardermoen, gir oss bolig og penger. Men ingen forteller oss hvordan vi skal leve, sier han.

Han mener Norge har et system som fungerer bra på papiret men ikke i praksis for flyktninger.

Travelt

Det er travle dager for Renovat og kona hans.Hun tar grunnkurs i helse på videregående skole.

Barna på 9, 7 og 4 år trives og de har venner, sier han.

Selv går Renovat på Kvinneuniversitetet i Hamar. Der gjør han unna tre års videregående skole på et år. Sjøl om han har utdanning som jordmor fra Afrika, må han begynne helt på nytt i Norge.

-Det er krevende spesielt fordi all undervisningen er på norsk. Men eksamene hittil har gått bra. Dette skal jeg klare, sier han.

Målet hans er å få studiekompetanse slik at han kan begynne på sjukepleierhøgskolen. Drømmen er om noen år å få reise tilbake til Afrika som sjukepleier å hjelpe andre. -Sykepleie er det fineste yrket i hele verden, sier Renovat Nsey fra Burundi.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ras over vegen i Bøverdalen

  Fylkesveg 55 i Bøverdalen er åpen igjen etter at et mindre ras stengte deler av vegen tidligere i kveld. Ingen personer eller kjøretøy var berørt.

 • Snøras på Tronfjell og Dombås

  Både ved Tronfjell i Alvdal og ved Grønseterhøe i Dombås er det meldt om snøskred i kveld. Skredet ved Tronfjell er sjekket ut av Røde Kors og politi, luftambulansen har søkt over området i Dombås. Det er ikke spor av folk i eller ved skredet noen av stedene, melder politiet.

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK