NRK Meny
Normal

- Vurderte å ta livet mitt

For den eneste gjenlevende broren til Arne Treholt, Einar Treholt, vekkes nå minnene fra 1985 da lillebroren ble dømt til 20 års fengsel.

Einar Treholt
Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Arne og Einar Treholt

Brødrene Arne og Einar Treholt fotografert da de var tre og fem år gamle.

Foto: Privat

– Jeg synes alt var så mørkt og vanskelig. Hadde jeg ikke fått hjelp da dette skjedde, så hadde ikke jeg levd i dag.

Det sier Einar Treholt, Arne Treholt sin bror. Han sier at tida da Treholt-navnet stod på førstesiden hver eneste dag, var forferdelig.

– Bare det å gå på butikken var et forferdelig ork. Vi var livredde for hva som kunne møte oss der, forteller Einar Treholt.

Video Treholt-bror vurderte å ta livet sitt

Bygdefolket hadde sympati

Men heldigvis snudde aldri bygdefolket familien ryggen. Men folk utenifra ringte mye.

Einar Treholt

-Et ork å gå på butikken.

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

– Det var stygge telefoner. Folk ringte og sa at Arne skulle kverkes. Og at familien burde dra dit pepper'n gror. Men bygda hadde sympati, og det skal de ha ros for, sier Einar Treholt.

Einar Treholt synes at det er rystende opplysninger som har kommet fram i det siste.

– Dersom det som har kommet fram i media er sant, så er det rystende. Men jeg velger å ikke si for mye om dette nå, sier Einar Treholt.

– En påkjenning for familien

At den to år yngre broren var skyldig i noe av det han var tiltalt for, er han inneforstått med. Men tanken på enda en rettssak er vanskelig.

– For Arne sin del er det bra. Men for familien sin del er det klart at det blir enda en påkjenning. Det er ikke lett at alt blir brettet ut i mediene.

Men Einar Treholt håper at vinklingen blir annerledes nå.

– Det som nå kanskje vil skje, er at fokuset kommer på de som ikke har rent mjøl i posen. Jeg håper og tror at flere vil stå fram. Det er positivt, sier Einar Treholt.

– Bare en spion

Arne Treholts eneste gjenlevende bror tror dermed mediefokuset kan bli litt enklere å bære denne gangen.

– Nå vet vi at dette kan være til fordel for Arne. Det er ikke lenger bare storspionen Arne Treholt alle skriver om. Nå er han kanskje bare en spion, i verste fall. Det er noe helt annet, sier Einar Treholt.

Les også: