NRK Meny
Normal

- Vi ekskluderer ikke Øygard på nåværede tidspunkt

– Om vi ekskluderer Øygard som partimedlem eller ei, er et hypotetisk spørsmål. Det må vi komme tilbake til senere, sier leder av Vågå Ap.

Ordfører sikta for overgrep mot mindreårig jente

Oppland Ap har rådet Rune Øygard til å trekke seg som ordfører i Vågå. Øygard vil derimot avvente dom i saken han er tiltalt i før han trekker seg.

Foto: Montasje Veslemøy Eineteig Christiansen / NRK

Nestleder i Vågå Ap, Odd Erik Sveen, sier NRK at han ikke kjenner vedtektene godt nok, men at de ikke hadde vurdert å ekskludere Øygard som partimedlem dersom de hadde hatt muligheten til det.

– Det har ikke vært et tema for oss, sier han.

Kommuneloven hindrer partiet i å sparke en ordfører midt i en valgperiode.

– Vi har ikke diskutert eventuell eksklusjon fra partiet hvis han ikke etterkommer henstillingen om å gå av som ordfører, sier Sveen.

Mandag kveld innkalte Vågå Ap til et ekstraordninært møte, der de etter tre timer ble enige om å råde Øygard til å trekke seg som ordfører.

Leder i Oppland Ap, Kjersti Stenseng, sier at de står fast ved rådet de gav Rune Øygard om selv å ta beslutningen om å trekke seg fra vervet.

Klart råd om å gå

– Nå har det kommet et klart råd fra sentralt og lokalt hold, samt fra fylkespartiet. Jeg tar det til etterretning at han velger å bli, sier Stenseng.

– Rune har fått en klar oppfordring, og det var ikke sagt noe om tidspunktet han skulle trekke seg på, mener hun, og sier at hun regner med at Øygard og advokaten hans har gjort noen vurderinger.

Stenseng sier at Oppland Ap nå vil avvente, og vil ikke forskuttere hva som skjer videre i saken.

– Vi kommer ikke til å foreta oss noe nå, sier hun.

– Rådet vi har kommet med står fast, og utover det vil vi ikke gjøre noe slik saken står nå.

Stenseng sa til NRK sent søndag kveld at Oppland Arbeiderparti stiller seg bak rådet partisekretær Raymond Johansen kom med til Vågå Arbeiderparti før helgen.

Enstemmig lokallag

Rådet gikk ut på at Øygard burde trekke seg som ordfører i Vågå.

Også lokallaget i Vågå mener han bør trekke seg.

Mandag kveld ble det kjent at et enstemmig Vågå Ap vedtok at de ønsker at den overgrepstiltalte ordføreren Rune Øygard trekker seg fra sin stilling.

Ifølge Vågå Ap visste ikke de om samtalene omtalt som «griseprat» som Øygard skal ha hatt med jenta han er tiltalt for å forgripe seg på.

– Jeg var sjokkert, og ikke forberedt på det som kom frem i retten fredag, sier Langøygard.

Nekter å trekke seg

Den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren har så langt nektet å følge oppfordringen fra partiledelsen, først via partisekretær Raymond Johansen fredag og deretter direkte fra partileder og statsminister Stoltenberg mandag.

Stoltenberg sier at opplysninger som kom fram i rettssaken mot Øygard fredag ikke er forenlig med at han fortsetter som ordfører, og at det er en vurdering uavhengig av skyldspørsmålet i saken.