NRK Meny
Normal

- Vi burde ha sjekket skiltene

Ledelsen i Femundløpet tar selvkritikk etter at et hundespann som deltar i løpet ble påkjørt av en bil lørdag. Skiltet som var satt opp for å varsle bilistene om at hundeløpet krysset vegen var dekket av snø.

 

Løpsleder tar selvkritikk

Løpsleder Harry Schanke.

Foto: Joar Elgåen

Ulykken skjedde da spannet til hundekjører Øyvind Nordahl Næss skulle krysse riksveg 26 ved Femundsvika i Engerdal lørdag ettermiddag. I det han kjørte ut i vegen kom en bil og kjørte rett inn i hundespannet. Bilføreren har forklart at han ikke hadde sett noe skilt og derfor ikke var klar over at hundeløpet skulle krysse vegen på dette stedet.

 

To hunder skadet

Næss fortalte til flere nettaviser at to av de åtte hundene i spannet ble skadet, en fikk beinskader og en fikk skader i hode og bryst. De seks andre hundene kom fra sammensstøtet uten skader. Heller ikke hundekjøreren selv ble fysisk skadet.

Næss mener det var en tabbe av arrangørene at skiltene ved vegkryssingen ikke ble kontrollert og han har varslet et erstatningskrav for de skadede hundene.

Løpsleder Harry Schanke i Femundløpet innrømmer overfor NRK Hedmark og Oppland at varselsskiltet for bilistene var nedsnødd eller nedbrøytet av plogbilen.

- Ettersom det snør så mye og brøytebilen går så ofte så burde vi ha gått ut og sett på skiltene våre, men det har vi ikke gjort. Den selvkritikken har vi tatt og nå har vi sjekket alle skiltene som står ute.

(Saken fortsetter under bildet.)

Varselskilt for Femundløpet

Varselskiltet om pågående hundeløp hadde blitt brøytet ned i Engerdal lørdag. Her fra et korrekt skiltet krysningspunkt i Folldal.

Foto: Joar Elgåen

 

Hundekjørerne har også ansvar

Men samtidig mener Schanke at også hundekjøreren selv har ansvar for å passe på at det ikke skjer ulykker.

- Vi har i skilts form ute i løypa informert kjørerne om at de kommer til en kryssing, og da må de være observante. Han har et ansvar for å se på den informasjonen vi har satt opp og han er ansvarlig for at han krysser vegen på en forsvarlig måte.

- Betyr det at du mener det skal være en skylddeling i denne saken mellom arrangøren og hundekjøreren?

- Nei, vi tar ingen skylddeling. Jeg forteller bare hva som er gjort fra vår side og hva som er gjort overfor ham som kjører hundespannet.

- Avviser du at dette var et brudd på sikkerhetsrutinene i Femundløpet?

- Ja, jeg kan ikke si at vi har hatt noe brudd på sikkerhetsrutinene.

- Hvordan vil dere komme denne hundekjøreren i møte?

- Han må ta kontakt med oss, så får vi se. Vi ser helst at han tar kontakt med oss i stedet for å gå igjennom media.

- Hvordan svarer dere på kravet om erstatning for de skadede hundene?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Ifølge Schanke skal det ha skjedd to ganger tidligere i Femundløpets 19-årige historie at hundespann har blitt påkjørt av biler undervegs i konkurransen. I en av ulykkene omkom en hundene i spannet som ble påkjørt.

- Så vidt jeg vet skal kjørerne selv ha erkjent at de var ansvarlige i de to tidligere ulykkene, sier Schanke.