Hopp til innhold

– Vi bør organisere oss som brannvesenet

Finn Hvalby i Politiets Fellesforbund mener at politiet bør organisere seg på samme måte som brannvesenet. Politiet kom fram en time etter ambulanse og brannvesen i drapssaken i Årdal mandag.

bårebil Årdal

Politiet kjørte en lang omveg til åstedet i Årdal. Ambulansene og brannvesen kom fram en time før.

Foto: Øyvind Bye Skille

Politiet brukte 1 time og 14 minutter på å komme fram da alarmen gikk på Valdresekspressen. I den planlagte politireformen skal færre politidistrikter bety flere patruljer på hjul og kortere responstid, men Finn Hvalby i Politiets Fellesforbund er ikke overbevist.

– I utgangspunktetet høres det fint og flott ut med store sentrale enheter, men bekymringen min er at det ikke nødvendigvis vil føre til flere patruljer på hjul, sier Finn Hvalby, leder for politiets fellesforbund i Vestoppland.

Poltiet har fått kritikk for at det tok nærmere 75 minutter å komme seg fram til åstedet for trippeldrapet på Valdresekspressen mandag kveld.

Hvalby: – Gjør som brannvesenet

Finn Hvalby mener at det ikke er sikkert at få politidistrikter vil føre til at politiet raskere kan respondere når alarmen går. Han mener at man i stedet bør se på hvordan brannvesen har organisert seg.

– Det er jo en grunn til at politiet i flere og flere situasjoner kommer inn da brann- og helsepersonell allerede står oppe i situasjoner. Det sier noe om at vi har en for dårlig beredskap, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Finn Arne Hvalbye

Finn Hvalby i politiets fellesforbund mener at politiet bør organisere seg mer som brannvesenet.

Foto: Aslak Ballari / NRK

Finn Hvalby var selv innsatsleder forrige gang Valdresekspressen ble rammet av en drapsmann. Han berømmer innsatsen til brannvesenet som var de første som kom til stedet der tre personer ble drept ved Årdal mandag kveld.

Brannmannskapene væpnet seg med hammer og pulverapparat, og fikk overmannet drapsmannen.

– All ære til dem for at de gjorde jobben, og at den ble utført på en så god måte. Jeg sto selv som aksjonsleder på Fagernes for ti år siden og vet hvordan den situasjonen var, og jeg unner ingen uten rett kompetanse å stå i et slikt oppdrag. Men de skal ha all honnør for at de gjorde jobben sin, sier Hvalby.

Brannmester i Lillehammer brannvesen, Knut Birger Bakken, sier det er viktig at det ikke skal være slik at brannvesenet ikke skal utføre politiets oppgaver.

– Å gå til fysisk angrep er vi ikke trent til og det vil vi helst ikke gjøre heller, sier Bakken.

Justisminister: Lang responstid

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har også uttalt seg om politiets utrykningstid mandag.

Han sier at han mener responstida virket lang, og at han ønsker alle fakta på bordet om trippeldrapet i Årdal for å vurdere om politiets beredskap var kritikkverdig.

– Jeg skal ha alle fakta på bordet, så får vi vurdere det derfra, men det er klart at man skal være tryggere på at politiet kommer når det virkelig gjelder, sa justisministeren dagen etter drapene fant sted.

Ønsker å redusere fra 27 til 6 politidistrikt

Det har blitt foreslått å redusere antallet politidistrikt fra dagens 27 til kun seks distrikter. I en pressekonferanse i oktober la politidirektør Odd Reidar Humlegård fram politidirektoratets høringssvar om politianalysen.

– Ved å lage mer robuste politidistrikt, kan man få bedre politikompetanse på bakken der folk bor. Får vi seks politimestre, er det også mulig for dem å sitte i en nasjonal ledergruppe, forklarte politidirektøren på pressekonferansen.

Odd Reidar Humlegård sa at de ønsker at mange av de minste tjenestestedene slås sammen.

– Per i dag smører vi politiressursene for tynt utover brødskiva, og smaken av politi blir for liten, illustrerte Humlegård.

Dagens hjemmevaktordning er for dårlig

Nestleder i Norges politilederlag, Bjørn Bergundhaugen, mener at større politidistrikter vil kunne bedre dagens responstid for politiet. Han sier dagens ordning med hjemmevaktordninger i politiet er for tillfeldig og at den i mange tilfeller gir lengre responstid enn det som er nødvendig.

– Med tilfeldigheter mener jeg at beredskapen vil være basert på hvor den enkelte lensmannsbetjenten bor. Da er det mye bedre å flytte den tjenesten over på aktiv tjeneste, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vil volden til livs

Bjørn Bergundhaugen, nestleder i Norges politilederlag, mener at større politidistrikter vil kunne bedre dagens responstid for politiet.

Bergundhaugen sier at én eller to patruljer på hjul innenfor et større geografisk område etter hans mening vil ha en langt større operativ innsatsevne enn en beredskapsordning basert på hjemmevaktordning til store deler av døgnet, slik det er i store deler av landet i dag.

Han er imidlertid enig med Hvalby i at mandagens politiutrykning i Årdal ikke var god nok.

– Slik skal det ikke være. En utrykning på 89 kilometer er for langt for en operativ styrke, sier han.







Flere saker fra Innlandet