NRK Meny
Normal

- Uvirkelig

Skadene etter jordraset i Vågå og Lom er store. I dag kom de første av de evakuerte familiene tilbake til husene sine. - Det er helt uvirkelig, sier Arve Bakke.

Huset ble begravet under jordraset
Foto: Runar Henriksen Jørstad / Scanpix/AFP

 

Det 150 meter brede jordraset i går på grensa mellom Lom og Vågå, ødela et hus og gjorde stor skade. I dag kom de første evakuerte tilbake til hjemmene sine. De var spente på hva som venta dem.

Arve Bakken foran familiens hus
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

- Det er helt uvirkelig, sier Arve Bakke om synet av det nye huset som nå er begrava i stein. Huset til famlien Bakke var det som ble hardest ramma i jordraset. - Men jeg er bare glad for at ungene kom seg ut, sier han. Familien måtte bare løpe da de hørte det begynte å buldre i hellinga overfor huset. - Vi vil uansett bo her, så vi skal rive ned og bygge det opp igjen, forteller Bakke.

 NRKs reporter Runar Henriksen Jørstad var med når Arve Bakke så igjen huset sitt. - Huset er neste helt begravet i kjempestore steiner. Det sto en bil foran huset og den er helt borte, forteller han. - Det er nesten et under at det har gått så bra, sier han.

Store skader etter jordrast i Vågå
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Stor opprydningsjobb 

I dag begynner folk å reise tilbake, sjøl om strømmen foreløpig er borte. Kommunen jobber nå med å lage en provisorisk vei inn i området.

- Kommunen er ansvarlig og jobber nå med en plan for hvordan vi skal få vei inn til det siste huset her, forteller lensmann i Vågå Sigmund Vassenden. Det er mange tusen kubikk stein som har løsna fra fjellet. - Vi må regne med at det kan ta flere uker å rydde opp, sier lensmannen.

På et informasjonsmøte i dag ga Vågå kommune alle de evakuerte tilbudet om et annet sted å bo dersom de ikke ønsker å flytt tilbake til det rasutsatte området.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.