NRK Meny
Normal

- Uvirkelig

Skadene etter jordraset i Vågå og Lom er store. I dag kom de første av de evakuerte familiene tilbake til husene sine. - Det er helt uvirkelig, sier Arve Bakke.

Huset ble begravet under jordraset
Foto: Runar Henriksen Jørstad / Scanpix/AFP

 

Det 150 meter brede jordraset i går på grensa mellom Lom og Vågå, ødela et hus og gjorde stor skade. I dag kom de første evakuerte tilbake til hjemmene sine. De var spente på hva som venta dem.

Arve Bakken foran familiens hus
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

- Det er helt uvirkelig, sier Arve Bakke om synet av det nye huset som nå er begrava i stein. Huset til famlien Bakke var det som ble hardest ramma i jordraset. - Men jeg er bare glad for at ungene kom seg ut, sier han. Familien måtte bare løpe da de hørte det begynte å buldre i hellinga overfor huset. - Vi vil uansett bo her, så vi skal rive ned og bygge det opp igjen, forteller Bakke.

 NRKs reporter Runar Henriksen Jørstad var med når Arve Bakke så igjen huset sitt. - Huset er neste helt begravet i kjempestore steiner. Det sto en bil foran huset og den er helt borte, forteller han. - Det er nesten et under at det har gått så bra, sier han.

Store skader etter jordrast i Vågå
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Stor opprydningsjobb 

I dag begynner folk å reise tilbake, sjøl om strømmen foreløpig er borte. Kommunen jobber nå med å lage en provisorisk vei inn i området.

- Kommunen er ansvarlig og jobber nå med en plan for hvordan vi skal få vei inn til det siste huset her, forteller lensmann i Vågå Sigmund Vassenden. Det er mange tusen kubikk stein som har løsna fra fjellet. - Vi må regne med at det kan ta flere uker å rydde opp, sier lensmannen.

På et informasjonsmøte i dag ga Vågå kommune alle de evakuerte tilbudet om et annet sted å bo dersom de ikke ønsker å flytt tilbake til det rasutsatte området.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

  • Nyvalgt fylkesleder KrF

    Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

    Oluf Maurud
    Foto: Jorun Vang / NRK