NRK Meny
Normal

- Undset røykte mye, men festa lite

- Sigrid Undset røykte mye, men jeg så aldri at hun drakk mye, sier tidligere hushjelp ved Bjerkebæk, Sigrid Norby (92) fra Trysil.

Undset røykte mye, men drakk ikke
Foto: Stein S. Eide / NRK

Hun er den eneste gjenlevende som kan fortelle hvordan det var på Bjerkebæk da Sigrid Undset bodde der. Derfor er hun også den viktigste kilden til gjenoppbygginga av hjemmet.

Hun er ikke sikker på at Sigrid Undset hadde likt at huset hennes ble et museum.

 Var sjenert for folkemengden

Grunnen til at Sigrid Nordby tviler på om Sigrid Undset ville ha likt at huset ble et museum er at Undset ikke likte så godt oppmerksomheten rundt henne.

- Det var ikke det hun levde for. Hun var sjenert av folkemengden som sto ved gjerdet og ropte på henne. Hun ble sint av slikt, forteller 92-åringen. Hun beskriver den kjente forfatteren som et følsomt menneske som levde for bøkene sine, men likevel klarte å skape en godt hjem for barna.

Kom til Bjerkebæk i 1934

Sigrid Nordby kom som hushjelp på Bjerkebæk som 19-åring i 1934. Hun fikk jobben gjennom broren sin som var privatsjåfør for Sigrid Undset. Hennes jobb var å pleie og være til selskap for Undsets psykiske utviklingshemmede datter. Men hun tok også imot gjester i huset som blandt annet besto av Johan Borgen og Ingeborg Refling Hagen.

Men fester var det så og si aldri i huset.- En gang var det kanskje ti gjester i huset, er det meste hun husker.

Turer med familien

Om det ikke var så mange fester, brukte Sigrid Undset mye penger.

- Jeg hadde dobbelt så mye lønn som vanlig hushjelper på den tida. Og så fine bad som det var der tror jeg ikke det var mange andre steder på Østlandet, sier hun.

Hjemme hos familien gikk det meste som hos en vanlig familie. Sigrid Undset hadde aleneansvar for barna og Sigrid Nordby sier hun var flink til å ta seg av dem. De reiste ofte på turer i Gudbrandsdalen og Valdres med nistekurv.

- Hun var enten i bøkenes eller naturens verden, sier 92-åringen fra Trysil.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Fikk fylkeskulturprisen

  Øystein Sunde fikk i kveld fylkeskulturprisen i Hedmark. Sunde har solgt over en million plater og har vunnet en rekke priser. Han syntes det var stor stas å få fylkeskulturprisen som han mente var en heder til humoren i Hedmark.

  Øystein Sunde fikk fylkeskulturprisen 2017
  Foto: Lars Bilit / Nrk
 • Sp vil ta ut Slettåsflokken

  Senterpartiet fremmer i onsdag forslag i Stortinget om å felle ulvene i den mye omtalte Slettås-flokken. Partiet ber regjeringen om å gi fellingstillatelse for Slettås-flokken i tråd med den lokale rovviltnemndas ønske.

 • Veiby/Skjærmoen med ny kontrakt

  Skoda Motorsport har inngått en ny rallykontrakt med 21 år gamle Ole Christian Veiby fra Kongsvinger. Han blir dermed en av fire kjørere i bilfabrikken s rallysatsing for 2018. Veiby har sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen fra Elverum kjørt for Skoda også i år. .

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.