Hopp til innhold

- Umulig å ikke snakke med media

Tidligere redaktør i Glåmdalen mener Iver Hammeren må trekke seg som ordførerkandidat i Ringebu hvis han opprettholder boikotten av GD.

Rolf Nordberg

Rolf Nordberg var tidligere redaktør i Glåmdalen, og opplevde selv å bli boikottet av et lokalt arbeiderpartilag.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Onsdag kveld var det et enstemmig nominasjonsmøte i Ringebu Arbeiderparti som satte Iver Hammeren som sin nye ordførerkandidat foran høstens valg.

Iver Hammeren

Iver Hammeren nekter å uttale seg til lokalavisa GD.

Før han takket ja til å stille som kandidat orienterte han samtidig om at han velger å boikotte den største lokalavisa i distriktet, Gudbrandsdølen Dagningen (GD), fordi han føler seg hengt ut.

Tidligere redaktør i Glåmdalen, Rolf Nordberg, opplevde en lignende situasjon i 2008. Da boikottet Våler Arbeiderparti avisa etter en skarp lederartikkel hvor han kritiserte ordføreren i Våler om hans holdninger til et asylmottak på Haslemoen.

Han mener det er umulig for en ordfører som skal representere en hel kommune å ikke snakke med media.

Liker ikke rolleblanding

– Den eneste muligheten for Iver Hammeren er å trekke seg som ordførerkandidat hvis han har tenkt å opprettholde boikotten, sier Nordberg som understreker at han ikke kjenner til striden mellom GD og Hammeren.

Jeg tipper at Hammeren syntes at ytringsfrihet er bra i det som nå skjer i Nord-Afrika, og det bør han også mene om det som skjer i Ringebu.

Rolf Nordberg, tidligere redaktør i Glåmdalen

Nordberg legger til at det ikke er bra at Hammeren blander sammen egne interesser med politikerrollen.

– Dette er en umulig situasjon for Ringebu Arbeiderparti, mener han.

Boikott varte i tre dager

Sjefredaktør Rolf Nordberg og ordfører i Våler Kjell Konterud

Tidligere sjefredaktør Rolf Nordberg i debatt med ordfører i Våler, Kjell Konterud

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Da Rolf Nordberg var redaktør i Glåmdalen, skrev han i 2008 en skarp lederartikkel hvor han kritiserte ordfører Kjell Konterud i Våler kommune for hans holdninger i forhold til et asylmottak på Haslemoen.

– Han forlangte at vi skulle beklage artikkelen og gjøre om på det. Dette var en meningsytring i en kommentar, og det kunne vi ikke gå med på, forteller Nordberg.

Våler Arbeiderparti valgte da å boikotte Glåmdalen frem til neste valg, som ville vært til høsten.

– Det ble et veldig press på Våler Arbeiderparti. Ord bør møtes med ord og ikke den type handlinger som vi ikke forbinder med vårt demokrati. Etter det jeg vet kjent ble dette tatt opp på statsministernivå, og partisekretær Martin Kolberg ble koblet inn. Boikotten skulle vare i 3,5 år, men ble avblåst etter bare tre dager.

– Ingen klok strategi

Magne Lerø

Magne Lerø mener partene må komme til enighet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Redaktør i Ukeavisa Ledelse, Magne Lerø, mener at det ikke er veldig smart av en ordførerkandidat å boikotte en lokalavis.

– Han kan jo det, men det er jo ikke en klok strategi for en ordfører å legge seg på en slik linje over en lang tid. Så jeg anbefaler at man finner en løsning, sier Lerø til NRK.

Han får inntrykk av at de to partene står langt fra hverandre. Lerø sier det er viktig at redaktøren i GD tar Hammeren på alvor.

– Her er det jo tydelig en som føler seg urettferdig behandlet, og det er viktig at vi redaktører tar sånt på alvor, sier Lerø.

Finn fram fredspipen

Lerø mener at Hammeren blander sammen kortene som privatperson og politiker.

– Det gjør han for det er ham det handler om. Han har en bitterhet, skuffelse og en protest som han ønsker å levere i forhold til denne avisen. Så han har nok ingen ting imot at han får komme på lufta, og fortalt hva han mener om GD.

Han sier videre at partene må forsøke å løse konflikten.

– Det er jo ledernes og redaktørenes oppgave. Røyk en fredspipe, og se om det ikke kan være grunnlag for å komme på talefot igjen, sier Lerø til NRK.

Flere saker fra Innlandet