NRK Meny
Normal

- Uklart om hackere kan straffes

Jussprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo stiller nå spørsmål ved om dataangrepene mot en rekke nettsider som ble kjent i går er ulovlig.

Hacker

To unge menn er siktet av Kripos for å datangrep mot en rekke nettsteder, blant annet Norsk Tipping og DNB

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Olav Torvund

Olav Torvund

Foto: Privat

I går ble det kjent at to unge menn på 18 og 19 år er siktet av Kripos etter at de skal ha foretatt ulovlige dataanggrep mot en rekke nettsider. Den ene av de to er fra Gudbrandsdalen.

– For at man skal kunne straffes for noe så må det være en lovbestemmelse som sier at den handlingen er straffbar i forhold til det som er gjeldene lovverk i dag og som gjelder bestemmelser om skadeverk. Det er i hvert fall diskutabelt om den kan anvendes på et tilfelle som dette, sier jussprofessor Olav Torvund.

De to unge mennene er siktet av Kripos for flere såkalte DDoS-angrep mot norske og utenlandske nettsider de siste ukene. Angrepene skal ha foregått ved at store mengder datatrafikk er blitt sendt mot serverne som drifter nettsiden, slik at disse ble overbelastet. Men Ifølge Torvund er ikke dette skadeverk slik straffelovens definerer det:

– Fordi det forutsetter at man ødelegger, skader eller gjør ubrukelig en gjenstand. Det gjør man for så vidt ikke ved denne type angrep.

Mener straffeloven kan brukes

Politiadvokat Erik Moestue i Kripos leder etterforskningen i dataangrepsaken. Han er ikke enig i Torvund sin tolkning av loven:

– Vi mener straffelovens bestemmelser om skadeverk kan anvendes på dette tilfellet. Den tolkningen er i overensstemmelse med tidligere avgjørelser fra statsadvokaten og rettspraksis, sier han.

Har fått økonomisk tap

IT-Avisen var en av flere nettsider som har ble utsatt for DDoS-angrepene. De har fått et økonomisk tap etter hendelsen.

– I kroner og øre er det vanskelig å tallfeste, men vi lever av annonser som de fleste andre nettsteder og når annonsene ikke blir vist så kan vi ikke ta betalt for dem. Redaksjonelt er det beklagelig for våre lesere at de ikke får lese det innholdet som vi leverer, sier redaktør Tore Neset.

Det er vedtatt en lovendring som vil ramme slike dataangrep. I den nye lovteksten står det blant annet at dersom du vesentlig hindrer driften av et datasystem, så kan du straffes med bot ellet fengsel inntil 2 år. Problemet ar bare at loven ikke er trådt i kraft.

I en e-post til NRK skriver Justisdepartementet at ikrafttredelse av loven ligger noen år fram i tid.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang