- Trygt for Bulajic i Serbia

- Det er trygt for både Bulajic-familien og andre å reise til Serbia, sier ambassadør Haakon Blankenborg.

 

LES OGSÅ: POLITISK STRID ETTER UTSENDELSE

Lørdag ble familien Bulajic fra Serbia hentet i Ringebu av politiet, og sendt til Beograd. Familien har flere ganger fått avslag på sin søknad om opphold. Utsendelsen førte til sterke reaksjoner blant venner og - ikke minst - fra Oppland SV.

Haakon Blankenborg
Foto: NRK

- Ikke farlig

Men ambassadør Haakon Blankenborg, fra Vågå og tidligere stortingsrepresentant for Oppland AP, avviser påstander om at det er farlig for serbere å reise tilbake.

Bedring siden krigen

- Serbia har endret seg til det bedre siden krigen, og er blitt et tryggere sted, både for innbyggerne og utlendinger, sier Blankenborg.

FNs Høykomissær for flyktninger fraråder tilbakesendelse av kosovo-serbere (som familien Bulajic er) til Kosovo. Men hvis familien skal bo i det området de kom til på søndag (Beograd) er det utenfor Kosovo.

Burde fått opphold uansett

Støttespillerne for Bulajic-familien mener imidlertid at småbarns-familier som gjennom flere år er blirr godt integrert i Norge, bør få opphold uansett. Fra nyttår kommer en ny forskrift i Norge, som gjør det lettere for slike familier å få opphold. Oppland SV mener at Bjarne Håkon Hanssen nå bevisst "skuffer unna" en rekke utsendelser før denne forskriften trer i kraft.