NRK Meny
Normal

- Truet ransoffer med kjøttøks

Ransofferet unnslapp fordi han var musiker og trengte hånda. Det forklarte en av de tiltalte i dobbeltdrapssaken i Søndre Land i retten i dag.

Låven i Søndre Land

På denne låven ble Ragnar B. Abrahamsen funnet drept i begynnelsen av januar 2008.

Foto: Eva Marie Strand / NRK

I dag forklarte Knut Keiko Rønning Kaasastul seg i Gjøvik tingrett. Kaasastul er tiltalt for to grove ran og medvirkning til overlagt drap. 32-åringen forklarte hvordan de laget finnlandshetter hjemme på Vollheim gård og ruset seg før de dro av gårde for å kreve inn en bil.

Etter å ha slått ranofferet så han fløy gjennom lufta, fikk mannen beskjed om å sette seg på en stol på kjøkkenet.

- Han fikk en kniv mot strupen, jeg tror det var Ragnar som hold kniven. Jeg la hånda hans på bordet og holdt en kjøttøks over. Så sa jeg at hvis han ikke gjorde som vi sa ville han miste han fingerne eller hånda.

- Så sa han ” ikke skad hånda mi, ikke skad hånda mi, ikke ta fingerne mine, ikke ta fingerne mine”. Jeg visste at han var musiker og trengte hånda si, forklarte Kaasastul i retten i dag.

Kun to av de fem ranerne skal ha snakket under ranet, i frykt for at ranofferet skulle kjenne dem igjen. Etter å ha ruset seg ytterligere på amfetamin og stjålet diverse gjenstander fra huset, dro de fem tilbake til Vollheim igjen.

Skaffet ammunisjon

Kaasastul fortalte at han ble kjent med miljøet i Søndre Land etter at han traff Knut Arne Thorstensen under soning på Ullersmo.

- Knut Arne hjalp meg mye, jeg sleit psykisk da jeg satt inne. Da jeg skulle slippe ut spurte han meg om jeg kunne se til søsteren hans. Det gjorde jeg.

Etter at 32-åringen og kona hans hadde vært på Vollheim og hentet en Rotweilervalp, skal Knut Arne Thorstensen ha spurt om Kaasastul om han kunne skaffe patroner til en 22 kalibret salongrifle.

- Jeg visste de hadde hatt problemer med villkatter på gården, men han sa ikke noe om hvorfor han trengte ammunisjon.

Men ifølge Knut Keiko Rønningen Kaasastul leverte han aldri ammunisjonen.

- Jeg glemte å levere den. Kona mi fant kulene i en sokk da hun skulle vaske klær i januar eller februar.

- Ragnar skulle bort

Senere skal Knut Arne Thorstensen ha ringt Kaasastul på nytt, og fortalte om et problem de hadde.

- Knut Arne ringte og sa at han var misfornøyd med en av de som bodde på gården. Han sa at Ragnar skulle bort.

Lillebror Thorstensen skal ifølge Kaasastul ha sagt at han ønsket Ragnar bort for godt og at han skulle bli tatt av dage.

Før en ranstur til Rena i romjulen 2007, skal Berit ha sagt at hun ikke ønsket at Ragnar B. Abrahamsen skulle bli med tilbake til gården etter ranet. I bilen på vei hjem fra ranet skal Kaasastul ha tatt opp dette i bilen.

- Jeg spurte ”hva med mister X?”? Da sa Knut Arne at vi fikk vente til vi kom hjem og at Berit måtte ta seg av det her.

Noen timer senere ble Ragnar B Thorstensen skutt inne på låven på Vollheim. Kaasastul stod utenfor låven da drapet skjedde.

- Jeg hørte et puff, eller et slags smell. Så hørte jeg tre puff til. Knut Arne kom ut fra låven og var helt likblek i ansiktet. Da Ole Kristian også kom ut, men ikke Ragnar, begynte jeg å skjønne hva som hadde skjedd.

- Så sa Knut Arne at ”nå er det over”.

Dekket til med høy og halm

Etterpå gikk Kaasastul og Knut Arne Thorstensen inn på låven igjen.

- Noen ba oss gå inn å sjekke om Ragnar hadde noe stoff på seg. Jeg fant en skje i den ene sokken og en sprøyte i den andre. Så dekket jeg til Ragnar med høy og halm, og så gikk vi inn på kjøkkenet igjen.

Ole Kristian Bjørnsen har erkjent at han skjøt Abrahamsen, men erkjenner ikke straffskyld for overlagt drap.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND