NRK Meny
Normal

Årsaken til togulykken kan være klar

Togavsporingen ved Skotterud i går ettermiddag skyldtes trolig et tretthetsbrudd i det ene hjulsettet. Det er den foreløpige tilbakemeldingen fra Havarikommisjonen.

Togulykke ved Skotterud

40 personer ble skadd i togulykken i Hedmark i går kveld.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

40 personer ble skadet da toget fra Oslo til Stockholm sporet av ved Skotterud i Hedmark i går ettermiddag.

I natt har representanter fra både den norske og svenske havarikommisjonen undersøkt togsettet sammen med politiet, og de tror at årsaken til ulykken kan være funnet.

– Det kan se ut som det er et tretthetsbrudd i det ene hjulsettet som er årsaken. Dette vil nå bli undersøkt nærmere, sier politistasjonssjef i Kongsvinger, Bjørn Berntsen.

Video Materialtretthet årsak til togulykke

NETT-TV: Jeg har aldri sett noe sånt før, sier Hans Bjørnseth i Havarikommisjonen til NRK.

Informasjonsavdelingen i det svenske jernbaneselskapet SJ sier at de avventer den konklusjonen som de to havarikommisjonene etterhvert kommer fram til.

Skjedde svært raskt

Lokomotivføreren har forklart til Havarikommisjonen at ulykken skjedde svært raskt, og at han ikke rakk å reagere før toget sporet av.

En av passasjerene har forklart til det svenske nyheitsbyrået TT at lokføreren ga uttrykk for at det var noe galt med toget før det spora av.

– Den foreløpige teorien om at dette skyldes feil på det ene hjulsettet kan stemme med det lokføreren har forklart, men det er det opp til Havarikommisjonen å undersøke nærmere, sier politistasjonssjef Bjørn Berntsen.

Jobber med å rydde opp

Lørdag formiddag blir det jobba med å rydde opp etter togulykka.

– Akkurat nå venter de på nye sviller, pukk og utstyr slik at de kan bedre skinnegangen og få fjerna de vognene som fortsatt ligger her, sier NRK sin reporter på stedet, Anders Aalbu.

Jernbaneverket håper fortsatt å kunne åpne igjen for normal drift på strekningen fra og med mandag morgen.

ALT OM TOGULYKKEN PÅ SKOTTERUD

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND