NRK Meny
Normal

- Skolen er håpløst gammeldags!

- Skolen er altfor konservativ og håpløst gammeldags, mener professor i pedagogikk. Derfor blir mange skoletrøtte, mener han.

Skoleelever i Snertingdal skal lære matte ved å bygge bil

Pedagogikkprofessor Edvard Befring er en av nestorene i norsk skoleforsking. Han er svært kritisk til utviklingen i skolen, og undervisningen.

- Skolen er for teoretisk, og det en lærer får en sjelden bruk for senere i livet. Og det en har lært blir fort glemt, sier professoren som er ansatt ved Universitetet i Oslo.  

 

Skoletrøtt ungdom

Mange ungdommer er skoletrøtte og det er særlig gutter som rammes av skoletrøtthet. På Snertingdal ungdomsskole vil de endre dette, og har satt i gang et prosjekt som går ut på å lære skolelei ungdom matematikk, ved at de får i oppgave å bygge en bil.

Ungdommene der er godt fornøyde med prosjektet.

- Det må ikke være moro alt vi gjør, men det må være interessant, sier niendeklassingen Lars Henrik Sveum.

Forstår elevene

Befring sier han forstår elevene ved blant annet Snertingdal ungdomsskole. Skolen er ikke god nok slik den er i dag, mener han.

- Vi har mer ressurser enn noen gang, likevel er det like mange ungdommer som før som ramler utenfor samfunnet. Det viser at vi må gjøre noen grep.

Forandring viktigere enn penger

Professor Befring mener at skolen i sin nåværende form bør bygges ned, og erstattes med et system der arbeidsliv og organisasjoner får et større ansvar for å utdanne unge mennesker. Han tror derfor ikke mer penger til skolen er løsningen.

- Det er ikke penger som er behovet. Det må tenkes helhet, og skolen må integreres i samfunnet. Det er viktig å få med arbeidslivet, kulturlivet og organisasjonene på dette, sier Befring.