– Sårende å høre henne si at vi var kjærester

Rune Øygard tegnet et helt annet bilde av forholdet til jenta da han inntok vitneboksen i Eidsivating lagmannsrett i ettermiddag.

Rettstegning Øygard

Da Rune Øygard begynte på sin forklaring i dag ga han et annet bilde av forholdet til jenta enn det retten har fått høre de siste dagene.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe / NRK

– Det var jenta som inviterte seg til oss hele tida. Det utviklet seg fra et beskjedent besøk til en stamgjest. Hun ble nesten som en unge for oss. Hun hadde fritt spillerom i huset, forklarte Øygard.

I følge Øygard sa jenta at hun var glad for å være hos dem. Hun fikk oppmerksomhet og trygghet, forklarte han. Derfor ble han overrasket da jenta forklarte at hun likte å være der fordi de var kjærester.

– Det er første gang jeg hører det her nå, men det er sårende å høre henne si at vi var kjærester, sa Øygard i retten.

– Bløffet for oss

I retten i dag var Øygard mer offensiv enn under sin forklaring i tingretten.

Han understreket i retten i dag at de aldri hadde åpnet hjemmet sitt for henne slik de gjorde hvis det ikke hadde vært for forholdene hjemme hos henne.

Øygard fortalte også at jenta hadde en sterk overtalelsesevne og at de tok henne i bløffing flere ganger.

– Er det noen som kan forsvare at jorda er flat så er det henne, sa han i retten.

– Var nok mest knyttet til meg

Aktor spurte Øygard hva de gjorde sammen med jenta når hun var hos dem.

– Det var ofte en del arrangement som jeg skulle på i forbindelse med jobben. Skulle hun være med på noe så måtte hun være med på det, sa Øygard.

Han fikk også spørsmål om forholdet mellom den fornærmede jenta og kona Reidun.

– Det følte jeg var ganske likt i forhold til meg. Men hun var nok mest knyttet til meg fordi det var jeg som var søskenbarnet til stefaren hennes, forklarte Øygard.

Benekter jentas historie

Øygard understreket igjen i lagmannsretten at ikke jentas historie stemmer.

– Det er trist og nedverdigende å høre jenta fortelle sin historie. Jeg har aldri følt meg tiltrukket til henne eller sett henne naken. Når det oppstår en slik sak har det ikke noe å si hva slags alder man har. Dette er rått og brutalt, sa han i retten.

Også i aktors utspørring av Øygard ble det angivelige første overgrepet på hytta til Øygard på Kråkenes i Vågsøy kommune tema.

Rune Øygard sto fast på at det var utenkelig at hans kone Reidun skulle ha dratt på butikken samme dag som de dro hjem fra hytta. Dette var også et stridstema i tingretten.