NRK Meny
Normal

- Rørende at han nevnte Thomas

Jens Stoltenberg trakk flere ganger frem Thomas, som ble født 22.juli, i sin nyttårstale.

22. juli barnet Thomas

Familien Marsteintredet Pedersen skal feire Thomas sin fødselsdag 22. juli selv om det blir en nasjonal sørgedag.

Foto: Kirsti Hovde

Lille Thomas ble født på Lillehammer sykehus på dagen da terroren rammet Norge. I går ble han trukket frem i statsministerens nyttårstale. Det satte moren til Thomas, Kine Marsteintredet Pedersen, stor pris på:

– Det var rørende at statsministeren satte vår Thomas i sammenheng med katastrofen 22. juli. Vi fikk tårer i øya alle mann som satt her og så på, sier hun.

Ble nevnt flere ganger

Statsminister Jens Stoltenberg trakk flere ganger frem lille Thomas i sin nyttårstale i går:

– 22. juli ble det også født barn i Norge. En av dem var Thomas. Han er i dag en blid og fornøyd liten gutt på Lillehammer. Thomas må leve med at bursdagen hans forbindes med sorg. Vi skal sørge for at det ikke bare blir slik. Vi skal vise at krisen også løftet fram noe varmt og verdig i landet vårt, sa statsministeren i sin tale.

(Artikkelen fortsetter under innslaget)

Video 31413ac2-25d3-45b4-8b11-812daff4e7a1.jpg

Jens Stoltenbergs nyttårstale

Var varslet på forhånd

Familien på Lillehammer ble på forhånd oppringt av statsministerens kontor med spørsmål om å bruke sønnen i talen.

– Vi fikk lese talen på forhånd. Vi visste selvfølgelig at han skulle nevne han, men det var jo veldig rart å høre at han snakket om vår sønn. Det er litt vanskelig å forstå at det er vår Thomas alt dette dreier seg om. Vi er jo i bunn og grunn en helt vanlig familie på Lillehammer, Marsteintredet Pedersen.

Thomas prydet i august i år forsiden på VG i en reportasje om barna som ble født 22. juli i år og hvordan det preger familiene deres:

– Det ble en tung start på barseltiden. Jeg hadde gledet meg sånn, men stemningen på sykehuset var veldig nedtrykkende. TV-ene sto på dagen lang. Jeg følte bare at jeg burde vært hjemme og beroliget mine andre to barn. Samtidig som jeg tenkte mye på de som hadde mistet barna sine, følte jeg en utrolig lettelse over endelig å ha fått ut mitt barn. Det ble noen rare dager, sa mamma Kine Marsteintredet Pedersen (33) til VG i august.

Video Halvt år gamle Thomas fra Lillehammer i statsministerens nyttårstale

Halvt år gamle Thomas fra Lillehammer i statsministerens nyttårstale