NRK Meny
Normal

Politiet: - Riktig å løslate 19-åringen

Politiadvokat Lars Rune Ringvik sier den overgrepssiktede 19-åringen ble løslatt fordi det ikke forelå noen fare for at bevisene kunne forspilles.

Lars Ringvik

- Den siktede mannen skal ha forgrepet seg på jentene fra han var 17 til 19 år gammel, og overgrepene skal i hovedsak ha skjedd i Gudbrandsdalen, forklarer politijurist Lars Ringvik.

Foto: NRK

19-åringen ble varetektsfengslet tirsdag i forrige uke og løslatt lørdag kveld.

Han er siktet for seksuelle overgrep mot rundt 30 jenter. Flere av jentene er under 14 år gamle. Mannen har erkjent flesteparten av forholdene.

– Mannen har brukt Facebook, Ask.fm, Skype, msn og Skype for å komme i kontakt med jentene, sier Lars Rune Ringvik til NRK.

Flere av de ca. 30 ofrene i den store overgrepssaken kommer fra andre fylker enn Oppland. Det bekrefter politiet

Den siktede mannen skal ha forgrepet seg på jentene fra han var 17 til 19 år gammel, og overgrepene skal i hovedsak ha skjedd i Gudbrandsdalen.

– Det er snakk om seksuelle forhold i ulike versjoner, også samleie med barn under 14 år og under 16 år. I tillegg skal 19-åringen ha fått jenter til å kle av seg helt eller delvis foran web-kamera, hvor han selv har tatt opptak av filmingen, forklarer Ringvik.

FIkk anmeldelse i sommer

Politioverbetjent Erik Trønnes forklarer at hele saken mot 19-åringen startet da de fikk inn en anmeldelse i sommer.

– Da ble mannen pågrepet og det var dommeravhør i saken. Dette ble fulgt opp med vitneavhør, og undersøkelse av tekniske bevis, forklarer han.

De tekniske bevisene bestod blant annet av filmer, og Trønnes forklarer at de la ned mye arbeid i å identifisere de ulike jentene mannen skal ha forgrepet seg på. Kartlegging via sosiale medier har stått sentralt i dette arbeidet.

– Det viste seg etterhvert at det dreide seg om mange flere jenter enn bare den første jenta som anmeldte saken i sommer, og i dag står vi overfor en stor overgrepssak, sier Trønnes.

Ringvik sier at saken slik den står i dag, er å anse som en alvorlig straffesak.

Pågrepet forrige mandag

Mannen ble pågrepet av politiet mandag for en uke siden. I avhør med politiets etterforskere valgte han raskt å tilstå mange av forholdene i den omfattende siktelsen.

19-åringen har tilstått seksuelle overgrep og seksuelle handlinger mot en rekke unge jenter.

– Jeg kan bekrefte at siktede har erkjent de fleste av forholdene han er siktet for, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik til NRK.

Hans advokat, Kåre Lund, sier han ikke vil si noe på vegne av sin klient ennå.

– I samråd med min klient har jeg valgt å ikke kommentere saken overhodet, sier Lund.

Ikke flere konkrete tips

Politiet gikk tidlig ut og sa at siktelsen mot mannen kunne utvides, men Erik Trønnes sier de ikke har fått inn tips om flere konkrete navn de ønsker å ta med i etterforskningen i dag.

– Vi har fått noen henvendelser, men ingen nye navn på jenter, sier Trønnes til NRK.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND