- Redd for ikke å bli trodd

- Jeg var redd for ikke å bli trodd, svarte den 23 år gamle kvinnen da hun ble spurt om hvorfor hun ikke har sagt noe om overgrepene hun skal ha blitt utsatt for av sin stefar tidligere.

Fra rettssaken. Kvinnen som fikk medhold, sammen med sin bistandsadvokat Inger Marie Støen.
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I Glåmdal tingrett i dag er det den overgrepssikta prestens forsvarer som skal spørre ut stedatteren. Kvinnen må svare på påstandene hun har kommet med, og forsvareren ville i formiddag vite hvorfor hun ikke har meldt fra om de påståtte overgrepene tidligere.

- Hun svarte at hun var redd for ikke å bli trodd og at hun fryktet for hva som ville skje om hun fortalte om overgrepene, med tanke på barnevernet. Dessuten ville hun ikke svikte søsknene sine, forteller NRKs reporter Anne -Kari Løberg som følger saken.

 

Sigmund Øien, advokat
Foto: Bjørn Opsahl. / NRK

Ville ikke se mot forsvareren

Da rettssaken startet opp igjen klokka 0900 i dag tidlig, ba kvinnen om å få slippe å se så mye mot forsvareren når han stilte henne spørsmål.

- Jeg vet jo at han (stefaren red. anm.) sitter bak speilet bak deg, sa kvinnen, forteller Løberg. Stefaren følger rettsaken fra et annet rom i tinghuset, fordi kvinnen ikke vil forklare seg med stefaren tilstede.

I går sa kvinnen at hun begynner å huske flere overgrep enn dem hun har fortalt om til politiet. Tidligere har hun sagt at hun har blitt seksuelt misbrukt omtrent tjue ganger, men i går sa hun at hun nå husker så mange som rundt femti overgrep.

Mannens forsvarer, Sigmund Øien, ba derfor kvinne på nytt anslå hvor mange ganger hun skal ha blitt seksuelt misbrukt.

- Jeg har ikke sittet og telt hvor mange ganger, svarte hun før hun brøt sammen i gråt, og retten måtte ta en pause, forteller Løberg.

 - Moren ble sint

Ved et tilfelle skal kvinnen ha fortalt en rådgiver på den videregående skolen hun gikk på at hun hadde problemer hjemme, men hun sa ingenting om overgrepene.

Rådgiveren tok kontakt med moren, som reagerte med å bli sint, fortalte jenta.

- Hun sa hun følte seg sviktet av rådgiveren som tok kontakt med moren, og at hun derfor ikke gikk videre med saken, rapporterer Anne-Kari Løberg.

- Problemer fordi hun var adoptert

Jentas stefar nekter for at overgrepene skal ha skjedd, og jentas adoptivmor støtter hans forklaring.

I går forklarte jenta at hun ble forskjellsbehandlet fra de andre søsknene, blant annet ved at hun ikke fikk julegaver slik som de andre barna, og at hun og moren måtte spise gammelt brød, mens stefaren og de to andre søsknene åt ferskt brød.

Både rådgiveren jenta snakket med og moren, skal ha ment at jentas problemer skyltes at hun var adoptert og at hun derfor følte seg annerledes. Det benekter hun, forteller Løberg.

- Hun sa hun alltid har vært glad i søsknene sine og at hun aldri har vært sjalu på dem, forteller Løberg.

Det er satt av to uker til rettsaken. Når forsvareren er ferdig med utspørringen av stedatteren, skal det føres en rekke vitner i saken, blant andre skal kvinnens adoptivmor vitne.

NRK Hedmark og Oppland følger rettsaken mot den overgrepssiktede presten fra Glåmdalsditriket. Få også med deg våre radiosendinger på P1 og Østnytt på NRK1.