Hopp til innhold

- Pasienter blir prøvekaniner

– Ingen vet hvor mye, eller hvilke medisiner de enkelte pasientene bruker. Det sier Pasientombudet i Hedmark og Oppland, Sandra Fahre.

Sandra Fahre

Pasientombud i Hedmark og Oppland, Sandra Fahre, liker dårlig det hun kaller overmedisinering av psykiatriske pasienter.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Pasientombudet får mange henvendelser om at mange pasienter blir overlatt til kommunene og fastlegene etter at de har vært på sykehus. Da har de fått en lang liste med medikamenter som ingen tar ansvar for.

– Jeg vil si at når pasienter går på 10-15 medikamenter er det nærmest et eksperiment. Da har man ikke lenger oversikt over hva som er symptomer og bivirkninger av medikamentene, sier Fahre.

Enorme forskjeller

Rolf Torodd Olafsen

Rolf Torodd Olafsen, ruskonsulent NAV.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Som NRK fortalte mandag ligger psykiatrien i Sykehuset Innlandet på norgestoppen i bruk av antidepressiva og sovemedisiner.

Forskjellene mellom sykehusene er enorm, har NRK vist denne uka.

Mange sliter med rusavhengighet, men det er ikke folk som går på ulovlig narkotika som er i flertall, påstår ruskonsulenten Rolf Torodd Olafsen i Nav i Hamar.

– De er absolutt i mindretall i forhold til alle de som bruker NAV. Vi har mange som sliter med medikamentavhengighet på helt vanlige lave doser som de får av legene sine og som gjør at livskvaliteten deres blir dårligere og dårligere, sier han.

Olafsen mener at både brukeren og NAV i mange tilfeller blir hjelpeløse og at det ofte er trygdeytelser og uføretrygd som blir resultatet.

Vil innføre nasjonale retningslinjer

Robin Kåss

Robin Kåss, statssekretær Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: NRK

Regjeringen vil nå innføre nasjonale retningslinjer for å unngå overdreven medisinbruk i psykiatrien.

Behandlinga du får skal ikke være avhengig av hvor du bor, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Robin Kåss, som også er lege. Han er bekymret for tallene NRK har hentet frem.

– Ja, det er klart den store variasjonen som vi ser her gir grunn til bekymring. Når det er stor variasjon ved at det er forskjellig behandling på forskjellige pasienter så tyder det på at man kan bli bedre, sier han til NRK.

Statssekretæren mener det er viktig å måle og sammenligne mellom sykehusene.

Nå vil han lage nasjonale retningslinjer slik at folk skal få den best tilgjengelige behandlingen.

– Nye retningslinjer for behandling av depresjon kom nå nettopp. Vi vil gjøre det samme med bipolare lidelser, altså psykoser, slik at man kan få felles retningslinjer for bruk av vanedannende medisiner, sier Robin Kåss.

Statssekretæren mener det er for mye diskusjon om hvor behandling skal skje. Det aller viktigste er kvaliteten på behandlinga, at pasientene får god behandling når de blir syke og trenger hjelp, sier han.

Flere saker fra Innlandet