NRK Meny
Normal

- OL-søknaden er svekket

– Jeg frykter at OL-søknaden er svekket, sier tidligere OL-direktør i Lillehammer, Petter Rønningen, etter den siste meningsmålingen. Nesten 60 prosent av befolkningen sier nei til Oslo-OL i 2022.

Petter Rønningen

Petter Rønningen, tidligere OL-direktør

Foto: Dag Kessel / NRK

Sentio Research har gjennomført en meningsmåling over hele landet, på oppdrag av Klassekampen. Tendensen bekreftes i stor grad av tidligere målinger.

Et eventuelt OL i Norge i 2022 vil ha alpinarenaer i Hafjell og Kvitfjell, og det er heller ikke flertall blant innbyggerne i Oppland, viser meningsmålingen.

Rønningen: – Ikke overraskende

– Dette er ikke overraskende, sier tidligere direktør for Lillehammer-OL i 1994, Petter Rønningen. – Det har vært kladdeføre for IOC i det siste, og organisasjonen har ikke den støtten blant nordmenn som den hadde tidligere.

– Men kan dette påvirke selve søknaden?

– Ja, dessverre, dette er et tegn jeg ikke liker. Jeg er redd for at dette kan bekrefte noe som sitter i ryggmargen på nordmenn.

Mest motstand i nord

Meningsmålingen viser også at det er mest motstand i nord. Der er 77,4 prosent OL-motstandere.

– Vi hadde kommet langt med våre planer om et OL i Tromsø, men disse planene ble torpedert av krefter sørfra, sier Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort til Klassekampen.

Hovedstaden sier også nei

Under folkeavstemningen i september i fjor i Oslo sa 53,5 prosent ja til OL. I følge denne siste meningsmålingen har dette snudd, og 55,8 prosent av innbyggerne sier nå nei.

Krav om gjenbruk

Flere ordførere i Mjøs-området har krevd at et eventuelt OL skal medføre gjenbruk av flere OL-anlegg fra 1994 enn det som hittil er planlagt. Tidligere kulturminister Anniken Huitfeld (Ap) har også sagt at større deler av landet burde inkluderes, og at flere øvelser burde legges til anlegg som allerede finnes.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang