NRK Meny
Normal

- Mitt største oppdrag som kunstner

Johannes Borchgrevink Hansen er i gang med sitt største prosjekt som kunstner. Et 25 meter langt og fire meter høyt veggmaleri i det nye kulturhuset i Hamar skal bli et blikkfang som tusenvis vil se både utenfra og inne.

Johannes Borchgrevink Hansen jobber med veggmalerier som skal pryde deler av det nye kulturhuset i Hamar.

Se hvordan Johannes jobber med veggmaleriene i Hamar kulturhus og hør han fortelle om verket.

Møysommelig fester Johannes små blå teipbiter på betongveggen i kulturhuset i Hamar. Millimeter for millimeter maskerer han etter omrisset han har tegnet på veggen med gråblyant. Han har en måned på seg til å bli ferdig. De neste ukene kommer det til å gå med mange teipruller og litervis med maling.

Veggmaleriet skal males rett på betongen i et av de mest besøkte områdene mellom biblioteket og kafeen, og blir ikke bare synlig for dem som er inne, men vil bli et blikkfang for alle de som ser inn gjennom glassfasaden fra Stortorget utenfor.

Vil bli sett av veldig mange

Johannes Borchgrevink Hansen

Johannes har mange meter med vegg som skal bli ferdig i løpet av noen uker.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Den unge kunstneren, opprinnelig fra Grue Finnskog, vant konkurransen om utsmykningen av denne delen av huset. Johannes ble svært overrasket og glad da han for ett år siden fikk beskjed om at det var hans forslag juryen falt ned på. Han har aldri før stått for en utsmykning eller gjort noe så stort som kunstner.

– Det er et perfekt hus å ha utsmykning i og betyr at det jeg gjør blir eksponert for veldig mye folk. Økonomisk betyr det også mye. Det er en måte å overleve på som kunstner, sier han.

Johannes er den eneste norske kunstner som bidrar i utsmykkingen av Hamar kulturhus. Han jobber mest med tegninger og tresnitt, og utkastet til veggmaleriet han nå holder på med er laget nettopp i tresnitt. Det er upløyd mark for ham å skulle forstørre et lite tresnitt opp i den dimensjonen han nå holder på med.

Skisse av Borchgrevinks utsmykking i kulturhuset i Hamar.

Slik skal veggmaleriet til Johannes Borchgrevink Hansen bli når det er ferdig. Foreløpig jobber han med den blå figuren nederst til høyre.

Foto: Kulturhuset i Hamar

– Kanskje en litt gammeldags kunstner

I konkurranseutlysningen het det at verket skal reflektere liv, men samtidig fremstille menneskelig fellesskap.

– Jeg er kanskje en litt gammeldags kunstner som vil at kunsten skal gi folk en opplevelse, og ikke uttrykke noe konkret. Det er ikke noe fasit i hva publikum vil se i bildene mine, men jeg håper de kan gi noen refleksjoner, forteller Johannes med rolig, lav stemme mens han fester nye teipbiter på veggen.

Johannes Borchgrevink Hansen bor nå på Austmarka i Eidskog sammen med samboeren som også er kunstner. 31-åringen vokste opp på Grue Finnskog og begynte tidlig med tegning. Kanskje ikke så rart når foreldrene er kunstnerparet Tore Hansen og Hanne Borchgrevink som også driver med tresnitt.

Ett avJohannes Borchgrevink Hansens kunstverk i Hamar kulturhus

Ett av maleriene som er ferdig på veggen ut mot biblioteket.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Jeg synes det ser kult ut med tresnitt så det kan jo hende det er en estetisk smak jeg har arvet. Men jeg har aldri blitt presset til å bli kunstner, forteller han.

Begeistret arkitekt

Noen meter bak Johannes står arkitekten bak kulturhuset og studerer arbeidet. Arkitekten er begeistret over kunsten til Johannes og mener maleriene passer godt inn i bygget hans. Jørgen Taxholm mener finnskogkunstneren har stor forståelse for hvordan kunsten kan framstå i samspill med arkitekturen og betongbakgrunnen.

– Det at man kan se kunsten direkte inn fra torget både natt og dag blir en styrke som jeg setter stor pris på. Det blir et viktig uttrykk i husets gjennomsiktighet og åpenhet, sier Taxholm.

Johannes Borchgrevink Hansen møter Jørgen Taxholm som er arkitekten som tegnet det nye kulturhuset i Hamar.

Det var en interessert arkitekt som møtte Johannes under arbeidet med veggmaleriet.

– Rørte meg

Mindre begeistret er ikke kulturhuslederen som også satt i juryen som plukket ut kunstnerne.

– Da jeg så forslaget til Johannes rørte det meg og det traff meg umiddelbart. Oppgaven hans var å ha et skråblikk på det å være i fellesskap eller

Durita Brattaberg

Kulturhusleder Durita Brattaberg gleder seg til maleriet til Johannes skal bli ferdig.

Foto: Knut Røsrud / NRK

stå utenfor. Han viser oss fragmenter av historier med dyr og mennesker og hvordan de er inne i fellesskapet blant mennesker, sier kulturhusleder Durita Brattaberg.

I begrunnelsen til juryen står det at forslaget har et overbevisende billedspråk. Den ledige streken og de utklippede feltene gir en balanse mellom motiv og bakgrunn, og mellom fortelling og form, og åpner for tolkningsrom.

I midten av desember skal Johannes Borchgrevink Hansen være ferdig med utsmykkingen.

Ta en titt på hvordan det nye kulturhuset i Hamar blir. Her får du en omvisning med Mocci Ryen som er programansvarlig det nye kulturhuset.

Bli med Mocci Ryen på omvisning i det nye kulturhuset i Hamar

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • E6 åpen etter ulykke

    E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.

  • Fylkesveg 33 stengt

    På grunn av flere mindre snøskred over fylkesveg 33 mellom Byrud og Feiring er veien stengt. Geolog undersøker området.

  • Asylmottak legges ned

    Norsk Folkehjelps asylmottak på Kongsvinger legges ned 30. juni. Mottaket har blitt drevet siden 1990-tallet av Norsk Folkehjelp. De mener at UDI's vedtak er i strid med signaler om å opprettholde mottaksstrukturen.