NRK Meny
Normal

- Må ha mer lovlig jakt på ulv

– Ulovlig ulvejakt kan bare bekjempes med lovlig jakt. Det mener lederen i Hedmark Jeger -og Fiskerforbund. I går ble tolv menn pågrepet og siktet for ulovlig jakt på ulv i en storstilt politiaksjon.

Ulvetispe skutt 21. januar i Åmot

En ulv skutt i Åmot i Hedmark. Lederen i Hedmark Jeger- og Fiskerforening mener mer lovlig jakt må til for å hindre ulovlig jakt.

Foto: Lars Gangås / Statens naturoppsyn

Knut Arne Gjems, leder i Norges Jeger -og Fiskerforbund i Hedmark, er ikke overrasket over pågripelsene tirsdag.

– Det er klart, at når ulven har vært fredet i 40 år, og vi har sett den voldsomme utviklingen som har vært i ulvebestanden, så er det en reaksjon som kan komme, og det syns vi jo er uheldig og trist, sier Gjems.

Han påpeker at det er cirka 250 ulver i Hedmark, Wärmland og Dalarne, og at det ikke er noen lovlig jakt på østsiden av Glomma. Gjems tror folk føler seg overkjørt av forvaltningen.

Mange vage tips

I går gikk politiet til aksjon i Trysil, Elverum, Engerdal og Stor-Elvdal. 70 politifolk gikk inn og pågrep tolv personer som er mistenkt for å ha drevet med ulovlig ulvejakt.

De er siktet miljøkriminalitet og organisert kriminalitet.

Rapport om illegal ulvejakt

Rapport om illegal ulvejakt.

Foto: NRK

Allerede i 2005 slo ulveforskere fast at halvparten av ulv som dør i Norge, dør som følge av ulovlig jakt. Politiet har fått en rekke tips om ulovlig jakt opp gjennom årene, men det har vært vage tips.

– Men gjennom det siste året har vi fått grunnlag for å ta etterforskningsskritt som nå har vist at det er miljøer og grupperinger som tar ut ulv ulovlig, på en måte som vi mener er organisert.

Det sier førstestatsadvokat Terjei Istad i Økokrim.

Økokrim og politiet i Hedmark har jobbet sammen om etterforskningen gjennom vinteren for å komme tettere på miljøet.

Alle er jegere

Det er lovlig jakt som er den rette vegen å gå, og at forvaltningen lytter mer. Da vil også den sosiale aksepten for rovdyr øke.

Knut Arne Gjems, leder i Hedmark Jeger- og Fiskerforening

Alle de tolv som ble pågrepet på tirsdag er aktive jegere. Den yngste er i slutten av tenåra og den eldste i 50-åra. Knut Arne Gjems i NJF Hedmark vet ikke om noen av dem er blant hans medlemmer.

– Det med ulovlig jakt har vært tatt opp i foreningen, og det er noe vi har frykta skal komme, sier Knut Arne Gjems i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hedmark.

Han er klar på at foreningen tar avstand fra illegal jakt, og at de er tydelige på det.

– Men vi skal ikke forhåndsdømme noen og jeg har ingen kjennskap til denne konkrete saken, sier Knut Arne Gjems.

Politikerne må ta sin del av skylda

Ulv skutt i Engerdal

Lederen i Jeger- og Fiskerforeninga mener folk har mistet tilliten til forvaltningen i rovdyrsaker.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Knut Arne Gjems mener både politikerne, og ikke minst forvaltninga, må ta en stor del av ansvaret for rovdyrkonflikten, som kan få jegere til å gripe til våpen uten tillatelse.

– Det er en mangelfull tillit til forvaltningen. Det har ikke vært noen lovlig ulvejakt innenfor ulvesonen på 40 år og folk føler seg overkjørt.

Det mener han vi har sett i Finland og i andre land der det ikke har vært lovlig jakt. Der har det vært en økning i den illegale jakta, hevder Gjems.

– Det er lovlig jakt som er den rette vegen å gå, og at forvaltningen lytter mer. Da vil og den sosiale aksepten for rovdyr øke, sier Knut Arne Gjems.