NRK Meny
Normal

- Må ha mer lovlig jakt på ulv

– Ulovlig ulvejakt kan bare bekjempes med lovlig jakt. Det mener lederen i Hedmark Jeger -og Fiskerforbund. I går ble tolv menn pågrepet og siktet for ulovlig jakt på ulv i en storstilt politiaksjon.

Ulvetispe skutt 21. januar i Åmot

En ulv skutt i Åmot i Hedmark. Lederen i Hedmark Jeger- og Fiskerforening mener mer lovlig jakt må til for å hindre ulovlig jakt.

Foto: Lars Gangås / Statens naturoppsyn

Knut Arne Gjems, leder i Norges Jeger -og Fiskerforbund i Hedmark, er ikke overrasket over pågripelsene tirsdag.

– Det er klart, at når ulven har vært fredet i 40 år, og vi har sett den voldsomme utviklingen som har vært i ulvebestanden, så er det en reaksjon som kan komme, og det syns vi jo er uheldig og trist, sier Gjems.

Han påpeker at det er cirka 250 ulver i Hedmark, Wärmland og Dalarne, og at det ikke er noen lovlig jakt på østsiden av Glomma. Gjems tror folk føler seg overkjørt av forvaltningen.

Mange vage tips

I går gikk politiet til aksjon i Trysil, Elverum, Engerdal og Stor-Elvdal. 70 politifolk gikk inn og pågrep tolv personer som er mistenkt for å ha drevet med ulovlig ulvejakt.

De er siktet miljøkriminalitet og organisert kriminalitet.

Rapport om illegal ulvejakt

Rapport om illegal ulvejakt.

Foto: NRK

Allerede i 2005 slo ulveforskere fast at halvparten av ulv som dør i Norge, dør som følge av ulovlig jakt. Politiet har fått en rekke tips om ulovlig jakt opp gjennom årene, men det har vært vage tips.

– Men gjennom det siste året har vi fått grunnlag for å ta etterforskningsskritt som nå har vist at det er miljøer og grupperinger som tar ut ulv ulovlig, på en måte som vi mener er organisert.

Det sier førstestatsadvokat Terjei Istad i Økokrim.

Økokrim og politiet i Hedmark har jobbet sammen om etterforskningen gjennom vinteren for å komme tettere på miljøet.

Alle er jegere

Det er lovlig jakt som er den rette vegen å gå, og at forvaltningen lytter mer. Da vil også den sosiale aksepten for rovdyr øke.

Knut Arne Gjems, leder i Hedmark Jeger- og Fiskerforening

Alle de tolv som ble pågrepet på tirsdag er aktive jegere. Den yngste er i slutten av tenåra og den eldste i 50-åra. Knut Arne Gjems i NJF Hedmark vet ikke om noen av dem er blant hans medlemmer.

– Det med ulovlig jakt har vært tatt opp i foreningen, og det er noe vi har frykta skal komme, sier Knut Arne Gjems i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hedmark.

Han er klar på at foreningen tar avstand fra illegal jakt, og at de er tydelige på det.

– Men vi skal ikke forhåndsdømme noen og jeg har ingen kjennskap til denne konkrete saken, sier Knut Arne Gjems.

Politikerne må ta sin del av skylda

Ulv skutt i Engerdal

Lederen i Jeger- og Fiskerforeninga mener folk har mistet tilliten til forvaltningen i rovdyrsaker.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Knut Arne Gjems mener både politikerne, og ikke minst forvaltninga, må ta en stor del av ansvaret for rovdyrkonflikten, som kan få jegere til å gripe til våpen uten tillatelse.

– Det er en mangelfull tillit til forvaltningen. Det har ikke vært noen lovlig ulvejakt innenfor ulvesonen på 40 år og folk føler seg overkjørt.

Det mener han vi har sett i Finland og i andre land der det ikke har vært lovlig jakt. Der har det vært en økning i den illegale jakta, hevder Gjems.

– Det er lovlig jakt som er den rette vegen å gå, og at forvaltningen lytter mer. Da vil og den sosiale aksepten for rovdyr øke, sier Knut Arne Gjems.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Pågrepet etter ran

    En mann er pågrepet, mistenkt for å stå bak ranet av ei kvinne i 70-åra i Elverum lørdag kveld. Mannen er satt i arresten og vil blir avhørt mandag morgen.

    Laster Twitter-innhold
  • 21 varsel, Høgre innfører tiltak

    Høgre innfører ei rekkje tiltak etter å ha fått totalt 21 varsel fordelt på 12 personar om seksuell trakassering. Ti av varsla er mot Kristian Tonning Riise. Høgre opprettar òg eit utval, leidd av Henrik Syse, som skal vurdere handteringa av varsla.