– Jeg var bare nødt til å komme hit, denne butikken har jeg hørt om i sju måneder, sier Per Sandberg. Han snakker om tradisjonsrike Knutstad og Holen på Hamar, en fiskebutikk som av mange betegnes som landets beste.
De har solgt fisk og sjømat i Hamar sentrum i tre generasjoner, og Sandberg lot seg imponere av både vareutvalg og variasjon.
- Her det et bredt spekter av varer, vi har desverre alt for få slike utsalg her i landet, sier fiskeriministeren. Han er opptatt av at vi her i landet ikke bare eksporterer fisk som råvare, men også driver aktiv produktutvikling.
– Det å drive håndtverk for å få fisken til å se god ut, og prøve seg fram med smaksammensetninger som får flere til å spise fisk er viktig,sier fiskeriministeren.
Nå bruker Fiskeridepartementet ti millioner kroner på å få unger til å like fisk og annen sjømat.
Unger er tøffere enn foreldrene tror
Kjetil Holen reiser rundt i barnehager for å gjøre ungene mer kjent med fisk. Han mener de er mye tøffere enn foreldrene tror.
– Det handler om å gjøre seg kjent med råvaren, sier han. Han tar ofte med en hel fisk og lar ungene kjenne på den. Føle de skarpe tennene og gjerne stikke en finger i øyet på den. Alt for å bli bedre kjent med fisken.