Hopp til innhold

- Vi kunne levert brygger til stupeanlegget for 800 000 kroner

I 2011 tilbød Dara AS å levere to store flytebrygger til stupeanlegget i Hamar til cirka 800 000 kroner. Nå prøver de seg igjen. – Ringer de oss, så har de stupeanlegg klart til våren, sier daglig leder Rune Fardal.

Monsterbrygge, flytebrygger

Bergensfirmaet Dara lager monsterbrygger som dette. De mener bryggene hadde vært en enklere og langt billigere løsning for Hamar kommunes stupeanleggsprosjekt.

Foto: flytebrygger.no

Fardal fikk altså ikke anbudet i 2011, men tilbyr seg nå å være med på å sikre at stupeanlegget blir bygd.

Hamar kommune er ikke avvisende til forslaget, og sier de har blitt kontaktet av flere firmaer som mener de har en bedre løsning enn den som er valgt i dag.

Stupeanlegget i Hamar har blitt en snakkis blant mange. Det som i 2008 var en ide om et stupebrett til 1,5 millioner kroner er nå et stupeanlegg, til 16 millioner kroner, som langt fra er ferdig. Det vil koste minst 23 kroner å ferdigstille anlegget.

– For 23 millioner kroner kunne de jo bygge en stupehall. Slik det ser ut nå, så fremstår det litt som et kunstverk som noen skal stupe fra. Jeg rister litt på hodet av denne løsningen for det må kunne gjøres på en annen måte og ikke minst mye billigere og mer funksjonell, sier daglig leder Rune Fardal.

I mjøskanten på Koigen i Hamar ligger en betongbrygge dekket av snø. Brygga ender i ingenting, men noen meter utenfor står tre stolper i Mjøsa. Inni disse tre stolpene skulle et stupeanlegg stått.

Stupeanlegg

Slik ser det ut på Koigen i Hamar i dag. Ved de tre stolpene skulle stupeanlegget stått, men foreløpig står anlegget i vinteropplag ved Tjuvholmen, noen hundre meter lenger unna.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Foreløpig står stolpene ganske alene, mens stupeanlegget er dratt i vinteropplag noen hundre meter lenger bort, slik at det ikke skal slite seg.

Kan ende på 23 millioner

For problemene har stått i kø for Hamars store planer om et stupeanlegg på badestranda Koigen. I utgangspunktet tenkte kommunen i 2008 å bygge et stupetårn til 1,5 millioner kroner.

Et par år senere ble det bestemt at man skulle bygge et stupeanlegg til 7,4 millioner kroner. I løpet av årene har prisen steget kraftig, fordi man blant annet har hatt problemer med å finne en god teknisk løsning som holder det store stupeanlegget i ro.

Per i dag har kommunen brukt over 16 millioner kroner, og sluttsummen kan ende på 23 millioner kroner for å få anlegget ferdigstilt.

– Må kunne gjøres billigere

Rune Fardal

Rune Fardal foran en monsterbrygge.

Foto: Privat

Mange reagerer på saken, og en av dem er daglig leder for flytebryggefirmaet Dara AS.

Han har produsert og solgt betongflytebrygger, bølgebrytere og marinaer i over 25 år, og har levert mellom 1500 og 2000 anlegg fra Nordkapp til Portugal.

Fardal mener at en av de største flytebryggene de produserer, en såkalt monsterbrygge på 12 x 4,55 meter, hadde vært en bra løsning for Hamar kommune. Han sier bryggen kunne ligget som en forlengelse av den piren som er støpt i dag.

Ringer de oss, så har de stupeanlegg klart til våren.

Rune Fardal, daglig leder Dara AS

Og han mener det meste som er bygget i forbindelse med stupeanlegget kunne stått oppå en brygge som Dara kan tilby for en brøkdel av prisen som er brukt så langt.

– Kanskje må man gå litt tilbake til start og bestemme seg om det er stupebrettets funksjonalitet, eller om det er et kunstnerisk utformet stupebrett man vil ha. Bare det å benytte så mye treverk, som ved fukt vil utvikle algevekst gjør dagens løsning til en utrygg installasjon for dem som våte skal bevege seg rundt på denne, sier Fardal til NRK.

Flere tilby hjelp

NRK har vært i kontakt med Sweco som har ansvaret for prosjekteringen av anlegget for å høre hva de tenker om løsningen til Dara AS, men Sweco vil nok en gang ikke benytte seg av tilsvarsretten, men henvender til Hamar kommune.

Rådmann Martin W. Kulild sier de den siste tiden har blitt kontakt av flere firmaer som mener de kan hjelpe.

– Vi har den senere tid mottatt flere henvendelser fra firmaer som mener de har fasiten til en enkel løsning til en langt rimeligere pris. Flere blir imidlertid betenkte når de hører hvilke utfordringer vi står oppe i med hensyn til hvilke belastninger, som vind, strøm, bølger, flom og lavt vann, konstruksjonen skal tåle.

For 23 millioner kroner kunne de jo bygge en stupehall.

Rune Fardal, daglig leder Dara AS

Kommunen vil ikke kaste seg på løsningen fra Dara umiddelbart, fordi de først vil se om den nye tekniske løsningen fra Sweco er gjennomførbar.

Må undersøke løsning fra Sweco først

Sweco har i vinter jobbet med å finne en løsning som skal holde stupeanlegget på plass, og mener at de har kommet fram til en løsning som vil fungere.

Det håper kommunen også, og skal sjekke dette.

– Vi vil i det videre arbeidet først og fremst få kvalitetssikret at dagens løsning, anbefalt av Sweco, er gjennomførbar. Dette arbeidet er startet. Så vil vi eventuelt vurdere alternative løsninger der vi vil ta med oss alle innspillene vi har mottatt fra mange engasjerte tilbydere.

GRAFIKK: HISTORIEN TIL STUPEANLEGGET:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Tidslinje - Stupeanlegget i Hamar» i nytt vindu

– Kunne levert til 800 000 kroner

I 2011 la firmaet inn et anbud i stupeanleggssaken i Hamar på to såkalte monsterbrygger etter forespørsel fra prosjekteringsfirmaet Sweco. Anbudet lå på 450 000 kroner med frakt i tillegg.

– Vi fikk skissert at hele greia skulle koste 1,5 millioner kroner. Vi kom med et tilbud på cirka 800 000 kroner for bryggene ferdig levert. Og så skulle den resterende summen brukes til å bygge stupebrett og lignende oppe på bryggene.

De fikk ikke anbudet, men Fardal er ikke bitter av den grunn, sånt skjer, sier han.

Kommunen svarer følgende på spørsmål om anbudet til Dara AS burde vært valgt i 2011.

– Den angitte løsningen er, så langt jeg kjenner til nå, kun en del av det helhetlige konseptet og er ikke dekkende for foreliggende løsning. Men dette vil vi dypdykke mer i den videre prosessen. Jeg er uansett glad for det engasjementet Dara as og andre engasjerte viser, sier rådmann Martin Kulild.

SE VIDEO: Monsterbrygge blir flyttet fra Bergen til Eidsbugarden i Valdres:

– Stødige brygger

En av utfordringene med å få stupeanlegget på plass har vært å få det til å stå i ro, håndtere en vannstand som varierer med seks meter og bølger på et par meter.

Etter å ha forankret flytebrygger i over 25 år, er Fardal er sikker på at flytebryggene vil håndtere utfordringene som Mjøsa gir.

De største utfordringene er knyttet til skruis og der store flak kommer i bevegelse når isen går. Et slikt anlegg kunne om nødvendig lett blitt flyttet.

– Det er ekstremt stødige brygger, og hadde egnet seg veldig godt til å bygge et stupetårn på. Denne typen brygger er brukt til bruer mellom øyer og noen har bygget hus på dem. De tåler stor belastning.

Han legger til:

– Det tar oss to-tre uker å få to sånne betongelementer ut dit på vannet. Etter det er det bare å snekre opp det som skal oppå av hva man måtte ønske. Da hadde ikke dette tatt flere år. Det er helt sikkert. Ringer de oss, så har de stupeanlegg klart til våren.

Flere saker fra Innlandet