- Amatørmessig vakthold

En publikummer på Idrettsgallaen slakter sikkerheten i Hamar OL-amfi. Arne-Johan Martinsen gikk inn feil inngang og vandret fritt rundt blant idrettsstjerner og topp-politikere uten å bli kontrollert.

Video Kandidatene til "Årets ildsjel"

BLANT FIFFEN: Lørdag kunne publikummer Arne-Johan Martinsen mingle med idrettsfolk og topp-politikere. Han er kritisk til vaktholdet ved Idrettsgallaen.

Foto: Nyhetsspiller

Sammen med ei venninne og to barn gikk Arne-Johan Martinsen fra Fredrikstad inn gjennom en inngang som ikke var beregna for publikum. Der kunne han vandre fritt rundt blant idrettsstjerner og topp-politikere uten å bli stanset eller kontrollert.

– Døra var åpen og det var ingen vakter eller andre som ba om å få se billetter, sier Martinsen. Han er tidligere NM-vinner i kappgang og var NRKs ekspertkommentator under VM i Berlin i 2009.

Vandret fritt blant fiffen

På årets galla i OL-amfiet deltok både statsministeren, flere statsråder og mange idrettsstjerner. Arne-Johan Martinsen kunne også gå helt bort til dem.

– Ja, det var ikke noe problem i det hele tatt. Like før sendinga skulle begynne gikk jeg bort til podiet blant all fiffen og idrettsfolket. Der gjorde jeg en litt sånn artig gest til de jeg kom sammen med og ble aldri forsøkt stansa, forklarer han.

Nå reagerer han på det dårlige vaktholdet:

– Det virka helt bingo og veldig amatørmessig. Jeg gikk bort til en som visstnok skulle ha et vaktansvar og fortalte hva jeg hadde gjort. Han ble litt forlegen og så ut som et spørsmålstegn da jeg forklarte hvilken dør vi kom inn, sier han.

Odd Steinar Pedersen, arr. ansvarlig HOA

IKKE KLANDERVERDIG: Sjef for arrangementet Odd Steinar Pedersen stiller seg uforstående til kritikken fra Arne-Johan Martinsen.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Umulig å hindre

Arrangementsansvarlig i OL-amfiet Odd Steinar Pedersen mener de har gjort alt riktig i forhold til sikkerheten.

– I forkant av arrangementet så er det grundige sikkerhetsmøter med NRKs sikkerhetsleder, politiet, vår lokale sikkerhetsleder og vaktene. Under selve arrangementet er det over 30 sikkerhetsvakter i tillegg til 25 plassanvisere, men deres hovudansvar er å utvise service; ikke nødvendigvis å hindre folk i å bevege seg rundt i salen, sier han.

Han legger til at det er nesten umulig å hindre at folk går litt rundt, og at et slikt arrangement er basert på at folk utviser normal folkeskikk.

– NRK må vurdere

– Med tanke på det som skjedde 22. juli, var det noen spesielle sikkerhetstiltak i år?

– Politiet var tilstede i hallen under hele arrangementet, og det var også egne sikkerhetsvakter som passa på statsministeren, sier Pedersen.

– At det har vært noen svikt i sikkerhetsrutinene har jeg derfor vondt for å skjønne. Episoden Martinsen beskriver skjedde så vidt jeg forstår også før selve arrangementet starta, og da var ikke statsministeren på plass.

– Kommer dere til å ta opp dette på noen måte og eventuelt styrke vaktholdet?

– Vi kommer nok til å rapportere dette inn til NRKs sikkerhetssjef som er hovudansvarlig for sikkerheten, og så får NRK ta en vurdering på om det har vært noen svikt i sikkerhetsrutninene i forhold til det nivået som er lagt opp til.