NRK Meny
Normal

- Kål er supermat

"Gamle" grønnsaker er i skuddet. – Kål er blitt den nye supermaten, vi selger også mye rødbeter, forteller gartner Grete Skarstad i Kongsvinger.

Grete Skarstad ved Skarstad Gartneri i Kongsvinger

Grete Skarstad ved Skarstad Gartneri i Kongsvinger.

Foto: Vera Wold / NRK

TV-programmer og matblogger påvirker klart folks valg av råvarer og ingredienser. Forrige søndag ble norsk kål løftet fram som supermat i NRK-programmet Folkeopplysningen. Da gikk salget opp.

Ikke bare fårikål

– Det er artig at "gamle" grønnsaker får sin renessanse, sier Skarstad. – I tillegg til kål, har jo for eksempel rødbeter blitt fremhevet i matprogrammer på TV, og dermed er det flere som kjøper det.

Årsstatistikk fra Statistisk Sentralbyrå og tall fra Bama og dagligvareforretninger viser at salget har økt. Bama har den siste uka økt omsetningen av kål med 60 prosent, Meny og Coop Mega i Kongsvinger 50-60 prosent.

Noe av dette skyldes behovet for fårikål, men bransjen mener at det er økt interesse også for annen bruk av kål til matlaging.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet).

Kål og andre grønnsaker er i skuddet for tiden, forteller Skarstad Gartneri i Kongsvinger.

Kål og andre grønnsaker er i skuddet for tiden, forteller Skarstad Gartneri i Kongsvinger.

Foto: Vera Wold / NRK

Bedre enn Spirulina

Under TV-programmet Folkeopplysningen fjernet ernæringsprofessor Birger Svihus vannet fra ti kilo kål, frysetørret det som ble igjen og sammenlignet det med det kostbare supermatproduktet Spirulina.

Resultatet fra testen ble at kålpulveret kom ut som bedre enn Spirulina på de fleste næringsverdiene.

Kan dyrkes over hele landet

– Kål er den viktigste grønnsaken vi har. Den kan dyrkes over hele landet, og passer derfor til vårt klima, sier Skarstad.

– Også må jeg fortelle om et gammelt kjerringråd, da. Legg kålblader på et sår som ikke vil gro. Det er det flere som har fortalt at hjelper!