NRK Meny
Normal

Fikk polio som treåring - forstår ikke at folk dropper vaksine

Stadig flere foreldre velger å ikke vaksinere barna sine. – Uforståelig, sier Einar Olav Skogholt, som ble lam i venstrearmen av den uhelbredelige virussykdommen.

Einar Olav Skogholt

Einar Olav Skogholt fra Nord-Odal må bruke høyrearmen til det meste etter at han ble lam i venstrearmen på grunn av polio.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Han sitter på en benk utenfor huset sitt ved Storsjøen i Nord-Odal. Sola skinner og fuglene kvitrer, og det er lite som minner om sykdom og elendighet på denne varme vårdagen i april.

Men den venstre armen vitner om at alt ikke er som det skal. Den er litt kortere og mye tynnere enn høyre arm, samt at den henger slapt ned.

– Jeg kan bruke fingrene, men klarer ikke å bruke armen. Den henger rett ned, forteller Einar Olav Skogholt.

Lam i venstre arm

Vi må tilbake til 50-tallet for å få svar på hva som skjedde med armen hans. Da Skogholt var bare tre år fikk han polio.

En sykdom som mange fikk, og mange fryktet. Sykdommen ga ofte influensalignende symptomer, og i noen tilfeller muskelsvekkelser som fører til lammelser. Det var dette som skjedde med Skogholt. Han ble lam i venstre arm.

– Det var ingen behandling som kunne få liv i lamme armer og bein.

Polio-vaksine 1956

I Norge startet vaksinasjonen mot polio i 1956. Den siste polioepidemien som herjet her til lands var på 1950-tallet, da flere tusen ble rammet.

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

Bare tre år gammel ble han sendt til Vanførehjemmet på Ottestad. Her måtte han være i nesten åtte måneder uten kontakt med familien eller venner. Noe som gjorde sterkt inntrykk på en liten gutt.

Han husker at brødrene ikke fikk komme inn i huset før han reiste, fordi man var redd de skulle bli smittet. Han husker også at han ble fraktet med drosje til Ottestad.

– Jeg grein og protesterte litt, men jeg fant meg ganske fort til rette i bassenget, og i kinosalen de hadde der. Jeg husker vel aller best en teatertur til Oslo, for det var stort for en som ikke hadde vært utenfor Nord-Odals grenser.

Ny skulder

På den tiden var holdningen at pasienten ikke skulle få besøk. Noe som betydde at mange kunne bo oppimot to år på en institusjon uten å se familien. Skogholt husker at han protesterte vilt da foreldrene hans kom for å hente ham hjem.

Da han begynte på skolen ville skolelegen sende ham til Sophies Minde for se om det var mulig å sette inn en ny skulder i armen som var lam. Dermed fikk han i 1957 fikk satt inn en ny skulder, og etter flere måneder på Sophies Minde fikk han beskjed om å bruke armen så mye som mulig.

Legen sa at jo mer han arbeidet jo bedre var det, for da ville han holde seg frisk og rask.

Senskader

Einar Olav Skogholt

Skogholt er en aktiv mann, men den lamme venstrearmen gir ham utfordringer.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Han fulgte rådet. Han løftet tungt, jobbet hardt og var i full aktivitet, men for 20–30 år siden kom senskadene. Noe som er ganske vanlig for poliopasientene. Venstrearmen som hadde fungert greit etter at skulderen ble byttet, ble lam for andre gang.

– Man skulle nok vært mer i ro etter sykdommen, men det visste ingen. Mange sliter voldsomt med senskader, og de fleste av dem som fikk polio samtidig som meg i Nord-Odal er borte nå. Jeg er heldig som ble lam i venstre arm, og ikke fikk lammelser i for eksempel lungene, sier Skogholt.

I dag er armen mer eller mindre ubrukelig, og han har liten forståelse med foreldre som ikke vaksinerer barna sine mot polio med tanke på hva han har vært igjennom.

– Det reagerer jeg voldsomt på. Jeg håper virkelig at alle foreldre går med barnet til vaksinasjon både mot polio og andre barnesykdommer.

Frykter bivirkninger

Mange er skeptiske til vaksine, og føler de ikke vet nok om hva slags bivirkninger vaksine kan gi. Dermed er det flere som nå ikke vaksinere barna sine. Rundt seks prosent av barna som er født det siste året i Kongsvinger er ikke vaksinert.

Og helsesøster Arnhild Julseth har sett en økende tendens det siste året.

– Hovedårsaken kan nok være at mange nok er redd for bivirkninger. Samtidig er det sånn at de sykdommene vi vaksinerer mot de er ikke lenger synlige i Norge, slik at man kanskje tenker at det er unødvendig å vaksinere fordi de sykdommene finnes ikke her, sier Julseth.

I flere land har sykdommer som er spesielt smittsomme som polio og meslinger blusset opp igjen fordi mange ikke vaksinerer seg.

Arnhild Julseth

Helsesøster Arnhild Julseth mener det er viktig med vaksine.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det har vi sett eksempler på i Nederland og andre land i Sør-Europa. Det er faktisk sånn at Europa har blitt en eksportør av meslinger til USA. Der har de vært fri for meslinger i flere år, sier overleve ved vaksineavdelingen ved Folkehelseinstituttet, Marianne A. Riise Bergsaker.

– Sykdommer kan komme tilbake

Vaksinasjonsprosenten i Norge er høy og ligger ganske stabilt på rundt 95 prosent, men hun sier at det er all grunn til å understreke viktigheten av vaksiner fortsatt fordi mellom 85 og 90 prosent må være vaksinert for at ikke sjukdommene skal blusse opp igjen.

– Hvis vaksinasjonsprosenten går ned, så kan vi risikere at sykdommene kommer tilbake.

Hjemme i Nord-Odal sitter Einar Olav Skogholt og mener det er viktig at folk vaksiner seg.

– Jeg kan egentlig ikke skjønne at folk ikke bruker den muligheten de har til å forebygge en så alvorlig sykdom som polio. På 50-tallet når poliovaksinen kom, så var det en enorm oppslutning over hele landet for å få en vaksinasjon. Jeg prater med mange om dette, og argumenterer sterkt for vaksine. Nå er det signaler på at man kanskje kan få polio tilbake, og derfor bør vi vaksinere oss.