NRK Meny
Normal

- Helt feil å ta fra jegerne rifla

– Det er fullstendig feil å ta den halvautomatiske jaktrifla fra jegerne, mener leder i Hedmark Jeger og Fisk, Bjørn Næss.

Bjørn Næss, Norges Jeger og Fisk Hedmark

Bjørn Næss, styreleder i Hedmark Jeger og Fisk.

Styreleder i Hedmark Jeger og Fisk, Bjørn Næss, reagerer sterkt på at flere stortingspolitikere vil vurdere å totalforby halvautomatiske jaktrifler. Det var et slikt våpen terrorsiktede Anders Behring Breivik brukte på Utøya.

Vil ha totalforbud

Flere stortingspolitikere sier til VG i dag at de vil vurdere et totalforbud mot rifla.

– Jeg ser ikke helt behovet for dette våpenet i vanlig jakt, sier den kjente skytteren og leder av fallviltgruppa i Elverum, Jan Erik Olbergsveen.

– Panikkreaksjon

Næss mener det er en panikkreaksjon fra politikerne etter Utøya-massakren.

– Det er litt trist at politikerne hiver seg på en bølge basert på tragedien på Utøya. Man bekjemper ikke terrorisme ved å terrorisere jegere som bruker sine våpen på en lovlig og fornuftig måte, sier Næss.

Ulovlig våpen

I utgangspunktet er det ulovlig for privatpersoner i Norge å eie et halvautomatisk våpen, men politiet kan gi dispensasjon til jakt og konkurranser.

I kjølvannet av Utøya-massakren vil politiet inntil videre ikke gi flere dispensasjoner. Ifølge Bjørn Næss skal det være «noen tusen» halvautomatiske jaktrifler i Norge.

Jan Erik Olbergsveen

– Jeg ser ikke helt behovet for halvautomatisk jaktrifle i vanlig jakt, sier Jan Erik Olbergsveen.

Foto: Knut Sveen

– Unødvendig våpen

Den tidligere toppskytteren og erfarne jegeren Jan Erik Olbergssveen fra Elverum, som også er leder i fallviltgruppa i kommunen, sier at halvautomatiske jaktrifler ikke er noe hensiktsmessig våpen i vanlig jakt.

– For å skyte elg og liknende, så er det ikke akkurat nødvendig med halvautomat. Det behovet jeg er borti, er når vi går etter en skadet bjørn. Da føler jeg at halvautomat kanskje er det greieste.

Passer til villsvinjakt

– I hva slags jakt kan det ellers være hensiktsmessig å bruke dette våpenet?

– For dem som driver villsvinjakt i utlandet. Der går det så fort unna at det kanskje er en fordel med halvautomat, men i vanlig jakt føler jeg ikke at det noe veldig stort behov.

Bjørn Åstorp i Elverum Jakt og Våpen AS sier det er liten etterspørsel etter halvautomatiske jaktrifler.

Halvautomatisk jaktrifle

Liten etterspørsel etter halvautomatiske jaktrifler i Elverum Jakt og Våpen.

Foto: Knut Sveen

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND