NRK Meny
Normal

- Det er vi som fyrer av de første skuddene

GJØVIK (NRK): – Ved en eventuell konflikt vil HV-soldatene ofte være de som avfyrer de første skuddene, fordi vi er der først, sier Tore Ketil Stårvik, distriktssjef i HV-05.

Ved en eventuell konflikt vil HV-soldatene ofte være de som avfyrer de første skuddene, fordi vi er der først, sier Tore Ketil Stårvik, distriktssjef i HV-05.

KJEMPER FOR HEIMEVERNET: Tore Ketil Stårvik, distriktssjef i HV-05.

Heimevernet er under politisk press etter at regjeringen har foreslått å redusere Heimevernet. I disse dager er HV-soldatene i Vestoppland og Valdres på øvelse.

– Vi forholder oss til de avgjørelsene politikerne tar, men vil benytte anledningen til å påpeke at man får svært mye forsvar igjen for pengene hvis man satser på Heimevernet, sier Stårvik i en pause under øvelsen.

– Vi utgjør 70 prosent av den strukturen som Forsvaret stiller med på krigsfot i dag, men bruker under tre prosent av forsvarsbudsjettet.

Rask utrykning

Stårvik påpeker at de kan rykke ut svært raskt og sikre viktige bygninger og installasjoner.

HV-øvelse

HV-øvelse for soldater i Vestoppland og Valdres.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Kamp for HV

Heimevernsentusiaster over hele landet er på offensiven etter at Forsvarssjefen presenterte sitt fagmilitære råd i fjor høst . Der gikk han inn for å redusere HV fra 42 000 til 30 000 mannskaper, i tillegg til å avvikle Sjøheimevernet.

Lokalpolitikere i Oppland mobiliserte også da det ble klart at han fikk inn for å flytte HV-skolen på Dombås til Værnes.

– Legg ned HV

Men det er faglig uenighet blant offiserer om hvilken funksjon HV skal ha i årene framover.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sa i mai i fjor at Heimevernet burde legge fram en plan som avvikler hele Heimevernet innen 15 år. Han mener at HV uansett ikke består av mer enn 10-15 000 soldater fordelt rundt de store byene

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp
 • E6 åpen etter ulykke

  E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.