NRK Meny
Normal

- Det er vi som fyrer av de første skuddene

GJØVIK (NRK): – Ved en eventuell konflikt vil HV-soldatene ofte være de som avfyrer de første skuddene, fordi vi er der først, sier Tore Ketil Stårvik, distriktssjef i HV-05.

Ved en eventuell konflikt vil HV-soldatene ofte være de som avfyrer de første skuddene, fordi vi er der først, sier Tore Ketil Stårvik, distriktssjef i HV-05.

KJEMPER FOR HEIMEVERNET: Tore Ketil Stårvik, distriktssjef i HV-05.

Heimevernet er under politisk press etter at regjeringen har foreslått å redusere Heimevernet. I disse dager er HV-soldatene i Vestoppland og Valdres på øvelse.

– Vi forholder oss til de avgjørelsene politikerne tar, men vil benytte anledningen til å påpeke at man får svært mye forsvar igjen for pengene hvis man satser på Heimevernet, sier Stårvik i en pause under øvelsen.

– Vi utgjør 70 prosent av den strukturen som Forsvaret stiller med på krigsfot i dag, men bruker under tre prosent av forsvarsbudsjettet.

Rask utrykning

Stårvik påpeker at de kan rykke ut svært raskt og sikre viktige bygninger og installasjoner.

HV-øvelse

HV-øvelse for soldater i Vestoppland og Valdres.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Kamp for HV

Heimevernsentusiaster over hele landet er på offensiven etter at Forsvarssjefen presenterte sitt fagmilitære råd i fjor høst . Der gikk han inn for å redusere HV fra 42 000 til 30 000 mannskaper, i tillegg til å avvikle Sjøheimevernet.

Lokalpolitikere i Oppland mobiliserte også da det ble klart at han fikk inn for å flytte HV-skolen på Dombås til Værnes.

– Legg ned HV

Men det er faglig uenighet blant offiserer om hvilken funksjon HV skal ha i årene framover.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sa i mai i fjor at Heimevernet burde legge fram en plan som avvikler hele Heimevernet innen 15 år. Han mener at HV uansett ikke består av mer enn 10-15 000 soldater fordelt rundt de store byene

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • NSB-kritikk på grunn av fulle tog

    Passasjerer kritiserer NSB etter at 1507-toget Lillehammer-Oslo var stappfullt fordi fem av ti vogner måtte settes inn på en annen strekning med driftsproblemer. Pressetalsperson Åge-Christoffer Lundeby i NSB erkjenner at de burde satt inn busser.

  • Fire domfelt etter tjuveri i Skåbu

    Tre av de fire rumenerne som ble pågrepet med tjuvgods i Skåbu i november, er dømt til fengsel i ti måneder. Den siste og yngste av dem idømmes ni måneders fengsel. Det skriver Dølen(abonnement). Alle fire får 50 dager i varetekt trukket fra dommen.

  • Utmerkelse til Heidal Ysteri

    Heidal Ysteri fikk utmerkelsen Norsk Spesialitet fra Matmerk i dag. Det var landbruksministeren som delte ut prisen under Grüne Woche i Berlin. Ysteriet får heder for rømmegrøt, prim og brunost produsert i Heidal.