NRK Meny
Normal

- Det er vi som fyrer av de første skuddene

GJØVIK (NRK): – Ved en eventuell konflikt vil HV-soldatene ofte være de som avfyrer de første skuddene, fordi vi er der først, sier Tore Ketil Stårvik, distriktssjef i HV-05.

Ved en eventuell konflikt vil HV-soldatene ofte være de som avfyrer de første skuddene, fordi vi er der først, sier Tore Ketil Stårvik, distriktssjef i HV-05.

KJEMPER FOR HEIMEVERNET: Tore Ketil Stårvik, distriktssjef i HV-05.

Heimevernet er under politisk press etter at regjeringen har foreslått å redusere Heimevernet. I disse dager er HV-soldatene i Vestoppland og Valdres på øvelse.

– Vi forholder oss til de avgjørelsene politikerne tar, men vil benytte anledningen til å påpeke at man får svært mye forsvar igjen for pengene hvis man satser på Heimevernet, sier Stårvik i en pause under øvelsen.

– Vi utgjør 70 prosent av den strukturen som Forsvaret stiller med på krigsfot i dag, men bruker under tre prosent av forsvarsbudsjettet.

Rask utrykning

Stårvik påpeker at de kan rykke ut svært raskt og sikre viktige bygninger og installasjoner.

HV-øvelse

HV-øvelse for soldater i Vestoppland og Valdres.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Kamp for HV

Heimevernsentusiaster over hele landet er på offensiven etter at Forsvarssjefen presenterte sitt fagmilitære råd i fjor høst . Der gikk han inn for å redusere HV fra 42 000 til 30 000 mannskaper, i tillegg til å avvikle Sjøheimevernet.

Lokalpolitikere i Oppland mobiliserte også da det ble klart at han fikk inn for å flytte HV-skolen på Dombås til Værnes.

– Legg ned HV

Men det er faglig uenighet blant offiserer om hvilken funksjon HV skal ha i årene framover.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sa i mai i fjor at Heimevernet burde legge fram en plan som avvikler hele Heimevernet innen 15 år. Han mener at HV uansett ikke består av mer enn 10-15 000 soldater fordelt rundt de store byene

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang