NRK Meny
Normal

- Har fått hilsener fra ukjente kolleger

Overlege Stian Westad fra Lillehammer er overveldet av responsen etter at han sto fram og fortalte om en fødselstabbe med dødelig utgang. Nå håper han på en kulturendring i helsevesenet.

Reaksjonene har bare vært positive etter at overlege Stian Westad ved sjukehuset i Lillehammer innrømmet å ha vurdert feil da et barn døde under fødsel for to år siden.
Nå håper han på større åpenhet i helsevesenet:

– La oss håpe at dette blir rutine, at vi spiller med åpne kort, at det ikke lenger er en "nyhet" at en som meg erkjenner feil.

Stian Westad sto fram i beste sendetid i går på NRK Dagsrevyen og fortalte at han som fødselslege var direkte ansvarlig for en feilvurdering som førte til at barnet døde fire uker etter fødselen.

Overlege Stian Westad skulle ta imot de vordende foreldrenes første barn. Så skjedde feilen som fikk fatale konsekvenser.

– Jeg har fått hyggelige hilsener fra kjente og ukjente kolleger og fra pasienter. Alle reaksjonene har vært positive. Alle sier det var tøft gjort at jeg sto fram.

– Man kan ikke vite på forhånd hva som blir resultatet av å bli eksponert når man har gjort en alvorlig feil. Alle disse positive tilbakemeldingene betyr veldig mye for meg, sier Westad.

– Hvorfor valgte du å gjøre dette?

– Jeg har jobbet i helsevesenet i over 20 år, det er viktig at vi er åpne og ydmyke. For å oppnå tillit er det helt avgjørende å være ærlig.

Westad er avdelingsleder og sier at kultur bygges ved at ledere går foran. Han mener at ledere må opptre slik at det er sammenheng mellom ord og gjerning.

Det skal være sammenheng mellom ord og gjerning.

Stian Westad

– Du har støtte fra de pårørende i denne saken til å stå fram. Hvor viktig har denne støtten vært?

– Den har vært helt avgjørende, hvis ikke hadde ikke dette gått.

Han er opptatt av å få fram at ærlighet vil hjelpe de pårørende til å komme videre, slik at de ikke trenger å bruke energi på å lete etter ansvarsforholdet.

Da paret ventet sitt neste barn året etter, var det nettopp Stian Westad som fulgte dem opp.

– Jeg var med på å forløse det barnet, og den samme jordmoren var med. Det var en veldig god måte for oss også å komme videre på, ved at vi kunne være med også i neste svangerskap. Det er kanskje en av grunnene til at jeg nå kan være åpen om det som skjedde, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND