NRK Meny
Normal

- Har brakt Våler i vanry

- AP har brakt Våler i vanry med fremmedfrykt og rå vulgærrasisme, skriver opposisjonen i Våler i et brev til UDI.

Våler-ordfører Kjell Konterud.
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Alle de fem gruppelederne i opposisjonspartiene i Våler (FrP, Høyre, SV, Sp og Pp) har skrevet under på brevet til UDI.

De vil ha seg frabedt å bli tatt til inntekt for Arbeiderpartiet sitt syn på transittmottaket på Haslemoen.

Bruker sterke ord

Det er viktig å få presisert at ordfører Kjell Konterud i møter med UDI, kun forhandler på vegne av seg selv og med en personlig agenda, heter det blant annet i brevet.

De politiske motstanderne i Våler mener altså at ordfører Kjell Konterud og Arbeiderparti har brakt kommunen i vanry, med sin kamp mot transittmottaket på Haslemoen.

- Arbeiderpartiet har gjennom de seneste uker brakt Våler i vanry over det ganske land, gjennom å eksponere fremmedfrykt og rå vulgærrasisme, står det i brevet.

Ikke støtte i kommunen

Konterud har forsøkt å stoppe etableringen av mottaket og han forsøker nå å å få redusert avtalen med UDI fra 10 til tre år.

De første asylsøkerne på plass
Foto: Kari Toft / NRK

Opposisjonspartiene reagerer på at Konterud fremstår som kommunens talsmann og gir inntrykk av å ha et mandat fra de folkevalgte.

- Arbeiderpartiet er alene om å motsette seg et transittmottak i Våler. Alle de andre partierene, Fremskrittspartiet, Høyre, SV, Senterpartiet og Pensjonistpartiet - stiller seg enten nøytrale eller positive til mottak, heter det i brevet.

- Privat vendetta

Opposisjonen understreker at ordføreren ikke har noe mandat fra de folkevalgte i kommunen. Til det kreves et formelt vedtak i kommunestyret. Noe slikt vedtak er aldri gjort.

- Ordførerens engasjement mot transittmottaket bunner i en privat vendetta mot selskapet Haslemoen AS, som startet allerede i 2004.

Det er uakseptabelt at en politisk folkevalgt misbruker sin makt til å forfølge en personlig agenda, skriver opposisjonen i brevet til UDI.

- Krast og dumt

Ordfører i Våler, Kjell Konterud, er ikke enig i kritikken som nå kommer fra opposisjonen i kommunen.

- Dette er et krast og dumt brev, sier han, og understreker at beskyldningene er uten hold. Han er både skuffa og overraska over brevet, og mener dette kan bidra til å dra ned Vålers omdømme.

- Jeg mener også at det er flere grove faktafeil i brevet. Vi har aldri vært imot å diskutere mottak, men vi har sagt at vi ønsker en mer tidsbegrensa avtale enn den som er over.

Og en ting vil Konterud understreke en gang for alle. - Våler Arbeiderparti har aldri vært preget av fremmedfrykt og rasisme, det vil jeg slå fast en gang for alle, sier Våler-ordfører Kjell Konterud.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK
 • Palestinere mot Trump i Gjøvik

  Omlag 50 personer deltok i en markering i Gjøvik torsdag kveld mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinakomiteen i Oppland sto bak demonstrasjonen. De mener den norske regjeringa må gripe inn i fredsprosessen i området.

  Palestinademonstrasjon Gjøvik
  Foto: Mohammad Alkordi
 • Tre til sjekk etter trafikkulykke

  Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.